Európsky parlament bude novinárom udeľovať cenu Daphne Caruany Galizie

Európsky parlament bude novinárom udeľovať cenu Daphne Caruany Galizie Foto: FB D.C.G.

EP chce oceniť médiá za príspevok k európskym princípom a hodnotám a tak si pripomenúť tretie výročie zavraždenia maltskej investigatívnej novinárky.

 

Cieľom bude upozorniť na výnimočné novinárske výkony, ktoré odrážajú princípy a hodnoty Európskej únie, zakotvené v Európskej charte ľudských práv. Európsky parlament považuje ochranu slobody tlače vo svete a najmä investigatívnych novinárov za životný záujem demokratickej spoločnosti.

Úvodné podujatie sa bude konať online v piatok 16. októbra medzi 12:30-13:00 na Facebookovej stránke Európskeho parlamentu.

Uvedie ho podpredsedníčka EP Heidi Hautala a maltský poslanec David Casa. Z Malty sa pripojí aj syn zavraždenej novinárky Andrew Caruana Galizia.

Aj keď cenu inicioval a podporil Európsky parlament, bude manažovaná nezávislým európskym mediálnym partnerom, aby bola zaručená nezávislosť ceny a práce médií.

Európsky parlament čoskoro spustí výber nezávislej organizácie, ktorá stanoví detailné kritériá pre udelenie ceny a vyberie porotu. Výberové konanie bude vyhlásené pred koncom roka 2020.

Výzva na podávanie novinárskych nominácií bude spustená okolo 3. mája 2021, teda Svetového dňa slobody tlače. Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať každý rok, približne v čase výročia smrti Dapne Caruany Galizie.

Dapne Caruana Galizia bola maltská investigatívna novinárka a blogerka, ktorú zavraždila nastražená bomba v aute 16. októbra 2017. Venovala sa investigatívnej žurnalistike, písala o korupcii vo vláde, podozreniach z prania špinavých peňazí a organizovanom zločine.