V Afganistane bol zabitý novinár pracujúci pre Rádio Sloboda

V Afganistane bol zabitý novinár pracujúci pre Rádio Sloboda Ilustr. reprofoto RFE

V Afganistane sa dnes stal obeťou atentátu miestny novinár, ktorý pracoval pre stanicu Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL).

Informovala o tom agentúra AFP. Ilias Daí, ktorý bol zamestnancom Rádia Sloboda, zahynul pri explózii bomby pripevnenej k jeho automobilu, uviedol hovorca guvernéra provincie Hílmand. Útok bol spáchaný v meste Laškargáhu, ktoré je metropolou spomínanej provincie.

Tridsaťtriročný Daí bol so svojím bratom na ceste do miestneho novinárskeho klubu, keď nálož explodovala. Jeho brat a ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia. Podľa agentúry DPA pracoval reportér pre RFE / RL asi desať rokov.

Útokov na novinárov, politikov, duchovných či obrancov ľudských práv v Afganistane v posledných mesiacoch pribúda aj napriek pokračujúcim rozhovorom medzi afganskou vládou a povstaleckým hnutím Taliban. Laškargáhu bol v uplynulých týždňoch miestom ťažkých bojov medzi Talibanom a afganskými vojakmi.

Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda vzniklo za čias studenej vojny a v súčasnej dobe je financované grantom z rozpočtu amerického Kongresu. Rádio vysiela z Prahy, pričom využíva miestnych reportérov v mnohých krajinách sveta.