Na severe Etiópie bol zavraždený miestny novinár a jeho sprievod

Novinár, ktorý pracoval pre oficiálne etiópsku regionálnu televíziu Tigray TV, bol nájdený mŕtvy v meste Mekel na severe krajiny. Cez víkend bol podľa jeho kolegov krátko zadržaný bezpečnostnými zložkami štátu, motív zadržania zostáva nejasný. Vražda novinára je podľa agentúry AFP dôkazom pokračujúceho násilia, ktoré v Tigray panuje už niekoľko týždňov.

Rodičia novinára počuli v utorok večer streľbu, ale kvôli nočnému zákazu vychádzania sa nemohli ísť pozrieť, čo sa deje. V stredu ráno našli Dawita Kebedeho Arayae zavraždeného v jeho vlastnom aute, sto metrov od domova. Na mieste spolujazdca bol Bereket Berhe, podnikateľ a novinárov priateľ. Pohreb oboch mužov sa konal v stredu popoludní.

Rodiny a kolegovia novinára z jeho usmrtenia podozrievajú štátne bezpečnostné zložky. Situácia v regióne je neprehľadná, pretože nefunguje internet ani telefóny.

Konflikt v autonómnom štáte Tigraj prepukol 4. novembra kvôli tomu, že vláda obvinila Tigrajský ľudovo oslobodzovací front z krádeže zbraní na vojenskej základni. Etiópsky premiér oznámil 28. novembra dobytie hlavného mesta Tigray Mekelle, kde sídlila tigrajská vláda. Odhaduje sa, že o život prišli až tisíce ľudí a takmer milión obyvateľov kvôli bojom opustili domovy.