Schôdzka Putin-Biden priniesla novinársku tlačenicu a nezodpovedané otázky (VIDEO)

Schôdzka Putin-Biden priniesla novinársku tlačenicu a nezodpovedané otázky (VIDEO) Reprofoto NBC

Úvodné vystúpenie amerického prezidenta Joea Bidena a šéfa Kremľa Vladimira Putina pred zástupcami médií na ženevskej schôdzke malo podľa vyjadrení novinárov oboch krajín a Bieleho domu chaotický priebeh. Reportéri sa po príchode lídrov do vily La Grange prekrikovali a doslova bojovali o miesto nielen medzi sebou, ale aj s členmi ruskej ochranky. Hovorkyňa amerického prezidenta potom spochybňovala tvrdenie, že Biden súhlasne kýval hlavou na otázku, či ruskej hlave štátu dôveruje.

Obaja prezidenti si na začiatku najskôr pri vchode do historickej vily na brehu Ženevského jazera potriasli rukami a po "celkom trápnej" chvíľke sa odobrali dovnútra, opisuje začiatok stretnutia spravodajkyňa britskej stanice BBC. Biden s Putinom potom zasadli v bohato zdobenej knižnici za prítomnosti svojich ministrov zahraničia, kam boli na chvíľu vpustení aj zástupcovia médií.

"Obaja muži sedeli s kamennými tvárami a v tichosti, zatiaľ čo zástupcovia spravodajských médií sa pretláčali, aby sa dostali dovnútra," zhrnul túto časť stretnutia denník The New York Times (NYT). Spravodajkyňa americkej televízie CBS Christina Ruffiniová na twitteri uviedla, že "masívne klbko" ruských novinárov pritom zabránilo vo vstupe človeku, ktorý mal sprostredkovávať audiozáznam pre americké médiá. "Nech sa tieto veci plánujú akokoľvek (a že sa plánujú veľa), v daný deň sa nakoniec vždy niečo vymkne kontrole," komentovala situáciu Ruffiniová. 
Podrobnosti na videu reportéra z The Washington Post:

Tajomník Zväzu ruských žurnalistov Timur Šafir naopak podľa ruskej tlačovej agentúry RIA obvinil z neomaleného správania amerických novinárov. "Šliapať iným po nohách, odrážať ich lakťami, pokúšať sa liezť im cez hlavy, to bez ohľadu na význam udalosti neslúži ku cti nikomu - tým menej našim americkým kolegom," vyhlásil Šafir.

Ruské obvinenia zmieňuje aj denník NYT, podľa ktorého sa však zdalo, že ruská strana mala v knižnici výrazne viac ako 15 ľudí, čo bol dohodnutý maximálny počet. Pracovníkom Bieleho domu sa naopak údajne podarilo dostať dovnútra len deväť zástupcov amerických médií.

Reportérka webu Politico Anita Kumarová boj o miesto v dejisku summitu hodnotila ako nejchaotickejšiu novinársku strkanicu na akciu spojenú s americkým prezidentom za skoro desať rokov. "Ruská bezpečnosť kričala na novinárov, aby šli von, a začala do nich strkať. Novinári a zástupcovia Bieleho domu naopak kričali, nech na nás ruská ochranka prestane siahať," napísala. Podľa NYT jeden z amerických reportérov skončil na zemi. Chaotické chvíle pri podobných udalostiach vraj nie sú nezvyčajné, avšak scény vo vile La Grange, "boli obzvlášť nepríjemné".

Biden ani Putin podľa všetkého počas úvodných momentov prakticky neodpovedali na otázky, ktoré na nich reportéri pokrikovali. Yamiche Alcindorová z televízie PBS na twitteri uviedla, že americký prezident sa v jednej chvíli pozrel priamo na novinára, ktorý sa ho pýtal, či Putinovi dôveruje, a že súhlasne kývol hlavou. To však vzápätí rozporovala hovorkyňa Bieleho domu Kate Bedingfieldová.

"Bola to chaotická skrumáž, kde novinári kričali jeden cez druhého. Prezident úplne zjavne nereagoval na žiadnu konkrétnu otázku, ale prikyvoval na výraz uznania médiám všeobecne," napísala hovorkyňa na twitteri.

Na Putina zasa mierila napríklad otázka, prečo sa bojí väzneného ruského opozičníka Alexeja Navalného, ​​ktorého pred niekoľkými mesiacmi v Rusku otrávili nervovým jedom. Ruský prezident údajne nereagoval. "Putin ma počul a neodpovedal. Biden mi poslal úsmev od ucha k uchu," napísala reportérka agentúry Bloomberg Jennifer Jacobsová.

Prezidenti Ruska a USA po úvodnom ceremoniáli asi 90 minút rokovali za zatvorenými dverami iba v spoločnosti šéfov diplomacií svojich krajín, ďalej boli na programe rozhovory s delegáciami z oboch strán.