Po smrti novinára, ktorého v Gruzínsku zbili odporcovia LGBT, protestovali tisíce ľudí

Po smrti novinára, ktorého v Gruzínsku zbili odporcovia LGBT, protestovali tisíce ľudí Foto: Facebook

V Gruzínsku zomrel kameraman, ktorého minulý týždeň v Tbilisi napadli odporcovia sexuálnych menšín (LGBT). Alexandra Laškaravu našla v nedeľu matka mŕtveho v jeho byte, oznámila televízia Pirveli, pre ktorú novinár pracoval. Príčinu smrti úrady zatiaľ neurčili, polícia podľa ruskej mutácie BBC smrť vyšetruje ako pokus o samovraždu. Kvôli úmrtiu novinára protestovali v nedeľu večer v Tbilisi tisíce ľudí, ktorí požadovali demisiu premiéra. V parlamente vypukla potýčka medzi opozičnými a vládnymi poslancami.

 

Laškarava bol jedným z niekoľkých desiatok novinárov a kameramanov, ktorých v metropole napadli 5. júla radikálni odporcovia takzvaného pochodu hrdosti príslušníkov sexuálnych menšín Tbilisi Pride. Ten bol naplánovaný práve na tento deň, organizátori ho ale nakoniec kvôli násilnostiam odvolali. Skupiny krajne pravicových radikálov prepadli a vyplienili i kanceláriu usporiadateľov. Tí sa sťažovali na nečinnosť ministerstva vnútra, ktoré nedokázalo zabezpečiť bezpečie účastníkov, a sťažovali sa aj na poznámky premiéra Irakliho Garibašviliho. Ten sa už skôr vyjadril proti pochodu sexuálnych menšín.

Radikálni odporcovia komunity LGBT minulý pondelok zablokovali hlavnú triedu v Tbilisi a zaútočili na novinárov, ktorí o chystanej akcii informovali. Laškarava podľa jeho kolegyňa Mirandy Bagaturiaovej napadol dav asi dvadsiatich ľudí. Miestne televízne stanice neskôr zverejnili zábery jeho tváre, na ktorých boli vidieť podliatiny, a na zemi okolo kameramanova krv. Podľa gruzínskych médií utrpel mnoho zranení a musel sa podrobiť operácii, z nemocnice ho zdravotníci prepustili vo štvrtok.

Ministerský predseda aj prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá už predtým zraneného novinára v nemocnici navštívila a násilie odsúdila, označili smrť tridsaťsedemročného Alexandra Laškaravu za tragédiu. Polícia zatiaľ podľa BBC zadržala kvôli útokom na novinárov štyroch ľudí.

Do ulíc Tbilisi v nedeľu vyšli tisíce ľudí, ktorí požadovali potrestanie útočníkov a rezignáciu Garibašviliho, informovala agentúra AP. Niektorí protestujúci premiéra podľa nej obvinili, že svojim verejným odsúdením pochodu LGBT k násilnostiam prispel.

Následne sa v gruzínskom parlamente strhla potýčka. Podľa BBC sa tak stalo po tom, čo polícia nevpustila na zasadnutie poslancov novinárov, ktorí sa deň predtým zúčastnili protestov. Novinári prerazili bezpečnostný kordón a prenikli do budovy. Pomáhali im opoziční poslanci, ktorí potom v rokovacej sále vyvesili na rečnícky pult vlajky Gruzínska a EÚ a žiadali demisiu vlády.

Stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) podotkla, že incident v parlamente vypukol po tom, čo na poludnie vypršal termín, ktorý dali protestujúci premiérovi k odstúpeniu. Bitka sa podľa RFE / RL strhla medzi opozičnými poslancami a politikmi vládnej strany Gruzínsky sen. Ochranka miesto vypratala a väčšina opozičných politikov vyhlásila, že bude parlament na znamenie protestu bojkotovať.

Garibašvili odmietol odstúpiť a opozícia vyzvala svojich priaznivcov, aby večer vyšli do ulíc žiadať odstúpenie vlády, píše BBC. Premiér dnes protivládne protesty označil za sprisahanie pod vedením protištátnych a proticirkevnych síl.

Nedávne násilie v gruzínskom hlavnom meste odsúdila väčšina krajín Európskej únie, ďalej USA, Británia či Izrael. Zároveň vyjadrili solidaritu s protestujúcimi za práva sexuálnych menšín v Gruzínsku.

Gruzínsko dekriminalizovalo homosexualitu v roku 2000 a v neskorších rokoch prijalo zákony zamerané proti diskriminácii sexuálnych menšín. V konzervatívnej spoločnosti však podľa AP stále panuje voči homosexuálom silná nevraživosť.