V Mexiku bol zavraždený ďalší novinár

V Mexiku bol zavraždený ďalší novinár Ilustr. foto: Omediach.com

Mexický novinár Ricardo López bol vo štvrtok zavraždený na severe krajiny, v časti, ktorá je považovaná za jednu z najnebezpečnejších pre žurnalistov, oznámila dnes agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

"Pred pár okamihmi bol zabitý novinár Ricardo López z InfoGuaymas v meste Guaymas zo štátu Sonora. Vyšetrovanie začína," uviedla prokuratúra spomínaného mexického štátu na twitteri.

Štyridsaťsedemročný López riadil portál InfoGuaymas. Vlani v marci na tlačovej konferencii uviedol, že sa mu kvôli tejto práci vyhrážajú. "Média v prístave Guaymas pracujú v ohrození. Podali sme sťažnosť generálnemu prokurátorovi," uviedol vtedy.

Podľa miestnej tlače López predtým pracoval pre televíznu stanicu Televisa a ďalšie miestne médiá v Sonore.

Jeho vražda nasleduje šesť týždňov po tom, čo bol v polovici júna v štáte Oaxaca zastrelený novinár Gustavo Sánchez. V máji bol v Sonore zavraždený žurnalista Benjamín Morales.

V Mexiku od roku 2000 zavraždili okolo stovky novinárov, z toho osem v minulom roku, pripomenula AFP a dodala, že podľa organizácií na ochranu slobody tlače zostáva 90 percent z týchto zločinov nepotrestaných.

Minulý mesiac mexický súd odsúdil na viac ako 32 rokov väzenia jedného z vrahov novinára Javiera Valdeza, ktorý bol spolupracovníkom AFP. Rozsudok zaznel len niekoľko hodín po zavraždení novinára Sáncheza. Úrady ponúkali odsúdencovi miernejší trest, ak prezradí meno človeka, ktorý si vraždu objednal, ale márne.

Valdez bol spoluzakladateľom týždenníka Riodoce a spolupracovníkom denníka La Jornada a agentúry AFP. Bol uznávaným novinárom, najmä za svoju investigatívnu prácu, ktorá sa týkala obchodovania s drogami na severe Mexika. Tam pôsobí obávaný kartel Sinaloa, ktorý dlhé roky riadil Joaquín Guzmán prezývaný El Chapo (Prcek), ktorý si teraz v USA odpykáva doživotný trest.