Novinár Safronov po roku vo väzbe opísal, ako v Rusku vznikajú špiónske kauzy

Novinár Safronov po roku vo väzbe opísal, ako v Rusku vznikajú špiónske kauzy Foto: Komersant

Ruský novinár a poradca šéfa vesmírnej agentúry Roskosmos Ivan Safronov, ktorý je už dlhšie ako rok vo väzbe po obvinení z vlastizrady kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou, dnes v denníka Vedomosti opísal, ako podľa neho v Rusku funguje "výroba" špionážnych prípadov. Vinu od začiatku odmieta a teraz zdôraznil, že nepristúpi na mimosúdnu dohodu s vyšetrovateľmi, za ktorej podstatu pokladá udanie ďalších údajných spolupáchateľov, čo podľa neho slúži na to, aby "linka na výrobu špiónov" bežala ďalej.

"Ak máš tridsať, dokážeš nakoniec prežiť a pretrpieť všetko. Ale keď má obvinený už šesťdesiat a pred sebou má poriadne dlhý pobyt za mrežami, tak sa zlomí. Za to ho nemožno odsudzovať - ​​každý si má vybrať sám. (...) ja som si vybral - žiadne dohody," napísal 31-ročný Safronov.

Vo svojom príspevku popisuje, ako podľa neho v Rusku vznikajú špionážne prípady, a to aj za prispenia súdov, ktoré stopercentne schvaľujú žiadosti vyšetrovateľov o uvalenie väzby, a úradne pridelených advokátov. Podľa žurnalistu v krajine tak každoročne podľa špiónskych paragrafov odsúdia okolo desať ľudí, pričom vyšetrovanie trvá zhruba 17 mesiacov. Rozpracovaných majú ale vyšetrovatelia "podľa najskromnejšieho odhadu" najmenej 50 až 70 ľudí, od žien v domácnosti po vedcov. Medzi obvinenými sú podľa novinárovho názoru aj skutoční špióni, ale každopádne "systém potrebuje stále nové a nové prípady".

"Nepochybujem o tom, že v našej krajine pracujú skutočná rozviedka, ako pod diplomatickým krytím, tak nelegálne. Ale tí prví sú z objektívnych dôvodov nezaujímaví, pretože diplomata nemožno uväzniť a súdiť. A chytiť profesionálneho agenta-nelegálneho dá veľa práce, a tak jeho dolapenie býva veľká vzácnosť, vyžadujúce navyše veľké šťastie. Na to sa spoľahnúť nedá. A tak na tomto základe vznikajú v Rusku špionážne prípady: je ľahšie brať vlastných ľudí, aby sa ostatní báli. Lenže neboja sa cudzí, boja sa vlastní ľudia," napísal Safronov.

V minulosti pracoval v denníkoch Vedomosti a Kommersant, než sa vlani na jar stal poradcom šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrija Rogozina. V júli ho zadržali vyšetrovatelia ruskej tajnej služby FSB, nástupkyňa sovietskej tajnej polície KGB. Podľa vyšetrovateľov Safronova zverbovala v roku 2012 česká rozviedka, ktorej o päť rokov neskôr odovzdal tajné informácie. Safronov vinu popiera a svoje stíhanie spája so svojou prácou novinára. Zdôrazňuje tiež, že vyšetrovatelia mu doteraz neobjasnili, z čoho je vlastne obvinený.

Safronovov stĺpček v denníka Vedomosti bol zaradený do prehľadu tlače pre Kremeľ, uviedol dnes podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Áno, (stĺpček) bol zaradený do prehľadu, ako obvykle, a tak všetci, ktorí prehľady dostávajú, majú možnosť sa s ním zoznámiť," odpovedal hovorca na novinársky dotaz. Záporne odvetil na ďalšiu otázku, či je už nejaká reakcia Kremľa.