Ukrajinský prezident schválil sankcie proti ďalším ruským médiám

Ukrajinský prezident schválil sankcie proti ďalším ruským médiám Foto: president.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o uvalení sankcií na 12 ruských spoločností vrátane telekomunikačnej firmy Rostelekom a vydavateľov niekoľkých médií - napríklad denníky Moskovskij komsomolec alebo Vedomosti.

Informáciu zverejnila na svojom webe prezidentská kancelária. Sankcie podľa agentúry Unian znamenajú zablokovanie prístupu týchto spoločností k webovým zdrojom na Ukrajine.

Podľa serveru Meduza sa zablokovanie webových stránok týka niektorých firiem, na ďalšie spoločnosti sa vzťahujú aj iné sankcie vrátane zablokovania majetku.

Zelenskyj tak podpisom potvrdil rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti, ktorá podľa agentúry Unian tiež rozhodla o uvalení sankcií na šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denise Pušilina.

Médiá už v nedeľu oznámili, že Zelenskyj podpísal dekrét, ktorý zavádza sankcie na Andrija Derkača. Tohto ukrajinského zákonodarcu vinia Spojené štáty z toho, že je agentom Ruska a jednou z osôb, ktoré nezákonne zasahovali do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Zelenskyj v posledných mesiacoch uvalil sankcie na mnoho ruských médií, vrátane televíznych kanálov Rossija 24 alebo NTV, a tiež spoločností, medzi ktoré patrí finančný ústav Sberbank či letecký dopravca Aeroflot, poznamenal server Meduza.