Takmer tisíc ľudí v Kyjeve prišlo na pohreb mladej novinárky, zahynula na fronte

Takmer tisíc ľudí v Kyjeve prišlo na pohreb mladej novinárky, zahynula na fronte Zdroj: Facebook hospitallers.life

Takmer tisíc ľudí sa dnes v Kyjeve prišlo naposledy rozlúčiť s ukrajinskou novinárkou Irynou Cybuchovou, ktorá zahynula v bojoch medzi ukrajinskou a ruskou armádou vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti, kde bola nasadená ako vojnová zdravotníčka. Mala 25 rokov, napísala agentúra AP.

Cybuchová zanechala svojim blízkym inštrukcie k svojmu pohrebu v prípade, že by sa z frontu nevrátila. Chcela, aby smútiaci spievali ukrajinské piesne a namiesto obvyklej smútočnej černej prišli odetí do tradičných ukrajinských vyšívaných košieľ. Namiesto kvetov novinárka v odkaze požiadala, aby ľudia prispeli dobrovoľnému zdravotníckemu oddielu, kde slúžila.

Na nádvorí kyjevského kláštora archanjela Michaela, kde sa konal pietny obrad, sa dnes zišli davy ľudí. Po omši sa v sprievode vydali na námestí Nezávislosti, zvané Majdan, a skandovali pri tom "hrdinovia neumierajú". Stovky ľudí na námestí v centre ukrajinskej metropoly pokľakli, aby vzdali hold pri rakve prekrytej žltomodrou ukrajinskou vlajkou. Priatelia Cybuchovej rozdávali ľuďom vytlačené texty piesní, ktoré si priala pri rozlúčení zaspievať.

"Budeme bez prestania spievať na počesť toho, ako bez prestania zachraňovala vojakov," znel z reproduktorov hlas jedného z priateľov zosnulej ženy. Pochovaná bude v pondelok v rodnom Ľvove.

Smrť Cybuchovej, ktorá pred ruskou inváziou na Ukrajinu pracovala pre verejnoprávnu televíziu Suspilne a dohliadala na vzdelávacie projekty v odľahlých dedinách východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti, vzbudila veľkú pozornosť na ukrajinských sociálnych sieťach.

"Som mladá žena rovnaká ako ty vo Francúzsku alebo Španielsku. Jediný rozdiel je v tom, že na našich hraniciach je totalitný režim, ktorý napadol krajinu, ktorú mám veľmi rada," uviedla novinárka v rozhovore pre časopis Elle v roku 2022. "Preto bránim svoju krajinu a som pripravená zomrieť, aby bola moja krajina slobodná,“ dodala vtedy.