Na internete sa šíria tajné plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje

Na internete sa šíria tajné plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje Ilustr. foto: Facebook Володимир Зеленський

Na sociálnych sieťach sa tento týždeň objavili utajované vojnové dokumenty, ktoré podrobne popisujú plány Spojených štátov a NATO na posilnenie ukrajinskej armády pred plánovanou ofenzívou proti ruským jednotkám. Pentagon vyšetruje, kto stojí za únikom plánov, ktoré sa šíria na twitteri a na komunikačnej platforme Telegram, ktorá je široko dostupná v Rusku. Informoval o tom denník The New York Times (NYT). 

Dokumenty boli zrejme v niektorých častiach upravené, podhodnocujú napríklad americké odhady zabitých ruských vojakov. Tieto úpravy by podľa analytikov mohli naznačovať, že ide o snahu Moskvy šíriť dezinformácie.

Dokumenty neobsahujú konkrétne bojové plány, napríklad ako, kedy a kde plánuje Ukrajina začať ofenzívu, čo sa podľa amerických predstaviteľov pravdepodobne stane niekedy v budúcom mesiaci. Uniknuté plány sú päť týždňov staré, ponúkajú teda pohľad na to, čo ukrajinské jednotky potrebovali k 1. marcu.

Skúsenému oku ruského vojnového plánovača, poľného generála alebo spravodajského analytika však dokumenty podľa denníka nepochybne ponúkajú mnoho lákavých vodítok a poznatkov. Zmieňujú sa napríklad o miere výdavkov na raketové systémy HIMARS. Pentagon verejne neuviedol, ako rýchlo ukrajinskí vojaci spotrebúvajú muníciu do týchto raketometov, ale v uniknutých plánoch je to uvedené.

Posúdiť vplyv úniku dokumentov na frontové boje v nadchádzajúcich mesiacoch môže byť podľa analytikov ťažké. Nedávnu ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny poznamenali problémy a západní experti sa sporia o tom, či je ruská armáda schopná zorganizovať ďalšiu ofenzívu alebo čeliť ruskému útoku, keď utrpela také ohromujúce straty.

Nie je jasné, ako sa dokumenty dostali na sociálne siete, výrazne ich však šírili proruské vládne kanály. Ich príspevky môžu byť selektívne upravené tak, aby prezentovali dezinformácie Kremľa. V jednom z príspevkov je napríklad uvedené, že pri invázii zomrelo 16 000 až 17 500 ruských vojakov. Pentagon a ďalší analytici ale v skutočnosti odhadujú, že Rusko prišlo až o 200-tisíc vojakov.

Niektoré časti dokumentov sa ale podľa odborníkov zdajú autentické a Rusku poskytnú cenné informácie, ako sú harmonogramy dodávok zbraní, počty ukrajinských vojakov a ďalšie vojnové detaily.

Skutočnosť, že sa dokumenty pravdepodobne dostali do rúk ruských predstaviteľov a sú hojne zdieľané na sociálnych sieťach, je pre Moskvu veľkým úspechom v čase, keď sa zdalo, že zaostáva za Washingtonom v oblasti zhromažďovania spravodajských informácií na Ukrajine.

Spojené štáty poskytujú Ukrajine informácie o veliteľských stanovištiach, muničných skladoch a ruských vojenských líniách od začiatku invázie. Takéto informácie v reálnom čase umožňujú Ukrajincom okrem iného zameriavať sa na vysoko postavených generálov alebo strategicky presúvať zásoby munície.

Ukrajinskí predstavitelia na začiatku vojny váhali so zdieľaním svojich bojových plánov so Spojenými štátmi, pretože sa obávali úniku informácií. Mali tiež obavy, že zdieľanie informácií by mohlo poukázať na ich slabiny a odradiť Američanov od ďalšej pomoci, a preto ich starostlivo strážili. Výmena spravodajských informácií medzi Kyjevom a Washingtonom sa vlani na jeseň značne uvoľnila a obe krajiny úzko spolupracovali na variantoch ukrajinskej ofenzívy.

Únik spravodajských informácií tohto druhu, zverejnený na sociálnych sieťach a dostupný po celom svete, však zdieľanie spravodajských informácií medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi podľa NYT určite poškodí.