Novinár AFP bol zranený pri útoku dronu na východe Ukrajiny

Novinár AFP bol zranený pri útoku dronu na východe Ukrajiny Ilustr. reprofoto EP

Novinár agentúry AFP bol dnes zranený na východe Ukrajiny pri natáčaní videoreportáže, uviedla sama spravodajská agentúra. Novinára, tridsaťpäťročného Američana Dylana Collinsa, zranili početné črepiny pri útoku dronu na postavenie ukrajinského delostrelectva v zalesnenej oblasti blízko Bachmutu. Svedkami explózie sa stali ďalší reportéri AFP.

Zranený bol odvezený do nemocnice, kde bol ošetrený. Podľa lekárov nie je v ohrození života. Collins je pri vedomí a hovorí so svojimi kolegami, dodala AFP.

"Zisťujeme všetky okolnosti toho incidentu. V duchu sme s Dylanom a jeho blízkymi," uviedla riaditeľka AFP pre Európu Christine Buhagiarová vo vyhlásení.

Mesto Bachmut, ktoré bolo od minulého leta v epicentre ťažkých bojov na východe Ukrajiny, dobyli Rusi v máji. Ukrajinské sily počas svojej protiofenzívy, začatej na začiatku júna, postupujú severne a južne od Bachmutu, aby sa pokúsili obkľúčiť ruské jednotky a mesto oslobodili. Útoky po krídlach ale narážajú na pevne vybudovanú ruskú obranu a mínové polia.

Collins pracuje pre AFP od roku 2018, aktuálne je koordinátorom videoslužby agentúry pre Libanon a Sýriu. Na Ukrajinu jazdí od začiatku ruskej invázie pravidelne. Bol v Kyjeve v prvých dňoch vojny, kedy sa Rusi pokúšali dobyť hlavné mesto. Má skúseností z práce v konfliktných oblastiach na Blízkom východe a pre AFP spravodajsky pokrýval už aj arménsko-azerbajdžanskú vojnu o Náhornom Karabachu v roku 2020.

Pri Bachmute bol v máji zabitý iný novinár AFP, ktorý nakrúcal videá o dianí vo vojnovej zóne, tridsaťdvaročný Arman Soldin.

Túto sobotu jeden ruský novinár, spravodajca štátnej agentúry RIA Novosti Rostislav Žuravljov (33), zahynul a ďalší traja utrpeli zranenie pri ukrajinskom ostreľovaní v oblasti bojov na juhu Ukrajiny. V ten istý deň bol na východe Ukrajiny pri ruskom ostreľovaní zranený kameraman nemeckej stanice Deutsche Welle Jevhen Šylko. V oboch prípadoch bola podľa médií použitá kazetová munícia.