Súd začal prejednávať odvolanie bulvárneho denníka v spore s vojvodkyňou Meghan

Súd začal prejednávať odvolanie bulvárneho denníka v spore s vojvodkyňou Meghan Reprofoto youtube CBS

Britský súd sa dnes začal zaoberať odvolaním bulvárneho denníka Mail on Sunday, ktorému sa nepáči rozhodnutie, podľa ktorého musí na titulnej strane priznať, že prehral súdny súd s vojvodkyňou Meghan, manželkou britského princa Harryho. Uviedla to agentúra Reuters. Bulvárny denník podľa marcového rozhodnutia súdu porušil autorské práva, keď zverejnil súkromné ​​listy, ktoré Meghan Markleová poslala svojmu otcovi, s ktorým nemá dobré vzťahy.

Londýnsky súd už skôr nariadil vydavateľovi denníka Mail on Sunday, spoločnosti Associated Newspapers, aby zaplatila 450-tisíc libier za trovy konania.

Súd dnes začal prejednávať odvolanie proti týmto rozhodnutiam. Nie je jasné, kedy vynesie rozsudok.

Sudca Mark Warby podľa denníka nemal s listom nakladať ako s "dôvernou komunikáciou" a k nesprávnym záverom dospel údajne aj v ďalších otázkach. "List bol vytvorený obzvlášť s ohľadom na to, že bude možno predmetom verejnej diskusie, pretože žalobkyňa si uvedomovala, že by ho pán Markle mohol zdieľať s médiami," uviedol právny zástupca denníka Andrew Caldecott na odvolacom súde.

Štyridsaťročná vojvodkyňa zo Sussexu zažalovala spoločnosť Associated Newspapers potom, čo Mail on Sunday vo februári 2019 zverejnil v piatich článkoch jej ručne písaný list z augusta 2018, ktorý adresovala svojmu otcovi Thomasovi Markleovi. List vojvodkyne napísala po svadbe s britským princom v roku 2018. Bulváru list odovzdal sám Markle.

Podľa právnikov Markleovej by mal súd odvolanie zamietnuť, pretože ďalší proces umožní opätovné narušenie jej súkromia. Denník by navyše ťažil z "mediálneho cirkusu, do ktorého by nevyhnutne vyústil".

Princ Harry a jeho manželka Meghan sa vlani presťahovali do Spojených štátov, odkiaľ Meghan pochádza. Tento rok vo februári sa potom definitívne vzdali svojich povinností a práv ako členov kráľovskej rodiny. S monarchiou majú v posledných mesiacoch pomerne napäté vzťahy. Veľký rozruch spôsobil rozhovor, ktorý pár v marci poskytol americkej televíznej moderátorke Oprah Winfreyovej. Meghan, ktorá je rasovo zmiešaného pôvodu, sa v rozhovore okrem iného posťažovala, že sa nemenovaný člen kráľovskej rodiny pýtal, akú tmavú pleť môže mať jej syn, keď sa narodí. Uviedla tiež, že intenzívny tlak okolia i médií ju dohnal až k myšlienkam na samovraždu.