El País zverejnil dokumenty, o ktorých tvrdia, že sú odpovede USA a NATO Rusku

El País zverejnil dokumenty, o ktorých tvrdia, že sú odpovede USA a NATO Rusku Reprofoto El País

Španielsky denník El País dnes ráno zverejnil kópie dokumentov, o ktorých tvrdia, že to sú odpovede, ktoré USA a NATO zaslali minulú stredu do Ruska.

Denník však nespresnil pôvod materiálov, ktoré sprístupnil na webe. Podľa denníka je ich obsah v súlade s predchádzajúcimi vyhláseniami lídrov západných krajín ohľadom požiadaviek Moskvy na nové bezpečnostné garancie.

Denník teraz zverejnil dva dokumenty. Text, ktorý údajne vznikol vo Washingtone, má krátky úvod a záver a obsahuje sedem bodov. Dokument, ktorý je podľa denníka odpoveďou NATO, má 12 bodov. "Spojené štáty a NATO koordinovali svoje odpovede, ktoré sa navzájom dopĺňajú, ale tiež vykazujú niektoré rozdiely," napísal španielsky denník.

Minulú stredu americký veľvyslanec v Moskve John Sullivan odovzdal na ruskom ministerstve zahraničia písomnú odpoveď Washingtonu na požiadavku Moskvy ohľadom poskytnutia bezpečnostných záruk. V ten istý deň dostala Moskva odpoveď aj od NATO. Svoje návrhy na bezpečnostné garancie Rusko zverejnilo v decembri. Západné krajiny vo verejných vyhláseniach jednoznačne odmietli kľúčovú požiadavku, že aliancia sa nerozšíri o Ukrajinu.

NATO ani Rusko nechceli dokumenty zverejnené denníkom komentovať, uviedla neskôr agentúra Reuters.
Rovnako nechcel zverejnené dokumenty komentovať ani hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "My sme nič nezverejnili a nechcem to komentovať. Obráťte sa na El País alebo na španielske vedenie, ale každopádne nie na nás," povedal novinárom Peskov, ktorý potvrdil, že Kremeľ už článok videl.

Vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami sú napäté kvôli sústredeniu ruských vojsk pri ukrajinskej hranici. Západné štáty vyjadrili obavu, že sa Rusko pripravuje na vojenský útok proti susednej krajine, čo ale Moskva odmieta.