Novinár ktorého zabili na Ukrajine, pracoval pre Time (VIDEO)

Novinár ktorého zabili na Ukrajine, pracoval pre Time (VIDEO)

Život amerického novinára a zranenia jeho kolegu si podľa ukrajinskej polície vyžiadal útok ruských síl v meste Irpiň pri Kyjeve. Informovala dnes o tom agentúra Reuters. Zabitý novinár pracoval pre americký týždenník Time.

Podľa ukrajinských médií je obeťou útoku päťdesiatročný Američan Brent Renaud, ktorý v minulosti ako videoreportér pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Ukrajinská polícia zverejnila meno aj novinársky preukaz novinára z The New York Times, preto prvotné informácie hovorili, že bol postrelený reportér z NYT. Ukázalo sa, že pre NYT pracoval v minulosti.

Neskôr v amickom týždenníku Time oznámili, že Renaud pracoval pre nich: "Sme zdrvení stratou Brenta Renauda. Ako ocenený filmár a novinár riešil Brent tie najťažšie príbehy na celom svete často po boku svojho brata Craiga Renauda. V posledných týždňoch Brent v regióne pracoval na projekte TIME Studios zameranom na globálnu utečeneckú krízu. Naše srdcia sú so všetkými Brentovými blízkymi. Je nevyhnutné, aby novinári boli schopní bezpečne pokryť túto prebiehajúcu inváziu a humanitárnu krízu na Ukrajine," napísal šéfredaktor a generálny riaditeľ TIME Edward Felsenthal.

Talianska novinárka Annalisa Camilliová zverejnila video, na ktorom Renaudov kolega opisuje, ako sa útok odohral, ​​zatiaľ čo ho v nemocnici ošetrovali. "Prekročili sme prvý most v Irpini, chystali sme sa natáčať odchádzajúcich utečencov. Nastúpili sme do auta, niekto sa ponúkol, že nás vezme k druhému mostu. Prešli sme kontrolné stanovište a začali na nás strieľať," uviedol americký novinár.

Vodič auto otočil a snažil sa odísť, streľba ale pokračovala. "Môj kamarát Brent Renaud bol zastrelený a zostal tam," poznamenal s tým, že nevie, ako na tom Renaud je. Bol ale zasiahnutý do krku, uviedol. Ukrajinské médiá zverejnili fotky Renaudovho pasu aj údajnú fotku jeho tela po útoku.

Denník The New York Times reagoval na Twitteri vyhlásením, v ktorom vyjadril ľútosť nad smrťou novinára a dodal, že Brent Renauud pre NYT pracoval v minulosti, naposledy v roku 2015: "Sme hlboko zarmútení, keď počujeme o smrti Brenta Renauda. Brent bol talentovaný fotograf a filmár, ktorý v priebehu rokov prispieval do New York Times. Hoci v minulosti prispieval do Times (naposledy v roku 2015), v súčasnosti nemal žiadny zákazku v Times na Ukrajine," píše sa vo vyhlásení. "Prvé správy, o tom, že je redaktorom NYT kolovali preto, že mal pri sebe preukaz NYT, ktorý bol však vydaný na úlohu pred mnohými rokmi."

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v prvej reakcii uviedol, že sa o veci bude snažiť zistiť viac a bude ju konzultovať so spojencami.