Adam Valček začal oficiálne pracovať pre vydavateľstvo Penty

Adam Valček začal oficiálne pracovať pre vydavateľstvo Penty Foto: Instagram Adam Valček

Novinár Adam Valček odišiel pred rokom zo SME s cieľom, že bude ako freelancer písať pod svojou značkou investigatívnu žurnalistiku. Teraz podľa informácií Omediach.com nastupuje do vydavateľstva Penty News and Media Holding, kde bude prispievať ako externista pre vydavateľstvo a hlavne pre redakciu Plus 7 dní a Trend. V rozhovore pre Omediach.com vysvetľuje svoju novú pozíciu a aj to, že svoj ročný projekt, na ktorom sa pol roka odmlčal, nepovažuje za neúspech.

"Ide o podobný kontrakt, ako som mal uzatvorený s vydavateľstvom Petit Press, tzn. v pozícii externého autora dodávam články a iný obsah, ktorý vzniká na základe mojich vlastných podnetov, príp. podnetov z redakcií NMH, následne je publikovaný na webe adamvalcek.sk a preberaný do tlačených a online periodík v portfóliu NMH. Primárne pôjde o Plus 7 dní a týždenník TREND a ich online verzie," povedal Valček pre Omediach.com.

Valček od roku 2009 pracoval s krátkou prestávkou prevažne v denníku SME. Pred rokom v júni 2021 zo SME odišiel a oznámil, že bude pôsobiť ako novinár na voľnej nohe. Spustil web adamvalcek.sk, kde oznámil, že „pôsobí ako novinár na voľnej nohe a konzultant.“ V rozhovore pre Refresher pred rokom pri téme odchodu zo SME spomenul aj komerčnú spoluprácu s Poštovou bankou. V lete minulého roka spustil vlastnú stránku adamvalcek.sk, prémiový blog na SME a oznámil, že bude fungovať s vlastnou sieťou predplatiteľov, na čo začal vyberať aj predplatné. Po veľkom avíze o štarte mu vyšli však len dva články a potom sa na pol roka odmlčal. Po polroku, keď na to upozornil Denník N a pýtali sa viacerí čitatelia, napísal že „žijem, pracujem, ale dal som si pauzu od písania.“ Aktívnejšie začal písať až od tohto apríla.

Cez systém Patreon ponúkal predplatné vo výške 69, 240 alebo 1100 eur s tým, že na začiatku povedal, že nemá v pláne mená podporovateľov zverejňovať, ale „čo v pláne mám, je zverejňovať sumu, resp. počet predplatiteľov.“ Koncom februára na otázky Denníka N o počte predplatiteľov neodpovedal, odmietol to povedať aj teraz pre Omediach.com, odmietol povedať aj to, pre koho popri písaní pracoval (celý rozhovor nižšie).

„O svojej pracovnej i súkromnej situácii som individuálne komunikoval s väčšinou 1000-eurových i 20-eurových podporovateľov. Tým podporovateľom, ktorým som sa nestihol ozvať, sa aj touto cestou ospravedlňujem. Tiež som svoju situáciu individuálne vysvetlil zdrojom, respondentom a kolegom, ktorí sa na ňu medzičasom pýtali, a tiež vydavateľstvu Petit Press,“ uviedol Valček s tým, že o ďalších detailoch svojej práce nemá v súčasnosti potrebu verejne hovoriť," povedal vo februári.

Vlastný web Valček prevádzkuje prostredníctvom spoločnosti Media Freelancers, v ktorej je jediným vlastníkom, tám mala minulý rok tržby 11 414 eur.

 

Adam Valček reagoval na naše otázky písomne. Na otázky, akým aktivitám sa okrem písania venoval, konkrétne neodpovedal

Od kedy budeš s NMH spolupracovať? Na čom konkrétne? Na akej pozícii? Pre aké médium/médiá?

Zmluvu o externej spolupráci s vydavateľstvom News and Media Holding (NMH) sme podpísali v stredu. Ide o podobný kontrakt ako som mal uzatvorený s vydavateľstvom Petit Press, tzn. v pozícii externého autora dodávam články a iný obsah, ktorý vzniká na základe mojich vlastných podnetov, príp. podnetov z redakcií NMH, následne je publikovaný na webe adamvalcek.sk a preberaný do tlačených a online periodík v portfóliu NMH. Primárne pôjde o Plus 7 dní a týždenník TREND a ich online verzie.

Posledný rok si sa pracovne venoval aj niečomu ďalšiemu okrem písania článkov na vlastný web a  blog.sme.sk?

Pokiaľ ide o posledný rok, okrem písania som sa venoval moderovaniam a podnikateľskému a ekonomickému poradenstvu. Podrobnosti nekomunikujem.

Popri práci pre NMH budeš pokračovať aj v ďalších pracovných aktivitách? Akých? Budeš naďalej písať pre vlastný web a spolupracovať s Petit Pressom?

Projekt adamvalcek.sk si ponechávam, je akýmsi medzičlánkom spolupráce a verím, že dohodou s NMH a distribúciou mojich článkov prostredníctvom ich kanálov bude projekt ďalej rásť. Napriek konceptu spolupráce a jej externej povahe, budem pravidelne vídavaný v redakcii P7D, príp. TRENDU, pretože verím, že vzájomná interakcia môže zvýšiť kvalitu mojich textov.

S Petit Pressom pravdepodobne naďalej ostanem spolupracovať na projekte magazín PRÁVO a rebríčkov najväčších právnických kancelárií, ale je to predmetom ďalších prebiehajúcich rokovaní.

Pred rokom si predstavil plán nového fungovania pod vlastným webom aj s biznisplánom s výberom predplatného. Koľko predplatiteľov si mal a koľkých v sume viac ako 1000 eur? Resp. akú sumu na podporu písania sa ti podarilo vyzbierať?  („Čo v pláne mám, je zverejňovať sumu, resp. počet predplatiteľov“ - povedal Valček pred rokom pri spustení predplatného - pozn.red.)

Nateraz nekomunikujem ani konkrétne údaje o hospodárskych výsledkoch adamvalcek.sk alebo štruktúre predplatiteľov, ide však o vyššie desiatky pravidelne platiacich používateľov. Nie je vylúčené, že v budúcnosti komunikáciu podrobností prehodnotím.

Ako hodnotíš svoj projekt po roku fungovania?

Vo všeobecnosti platí, že, vzhľadom na okolnosti, výsledky adamvalcek.sk nepovažujem za neúspech. Nakoľko v Petit Presse sa nepodarilo ideu distribúcie môjho obsahu cez titulku sme.sk poriadne rozvinúť, ale počet registrovaných a platiacich používateľov napriek tomu určitým tempom rástol, projektu naďalej verím a až spoluprácou s NMH sa mi podarí seriózne zistiť, kde je potenciál toho projektu.

Požiadali sme o vyjadrenie šéfredaktora Plus 7 dní a vedenie vydavateľstva, zatiaľ to nekomentovali.