Sudca pri procese s Kažimírom zakázal zverejňovať minútu po minúte zo súdu

Sudca pri procese s Kažimírom zakázal zverejňovať minútu po minúte zo súdu Foto: NBS

Pozornosť redakcií sa dnes sústredí na Špecializovaný trestný súd, kde sa dnes začal súd s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom. Hrozí mu väzenie pre podozrenie, že podplatil Františka Imreczeho. Kažimír vinu odmieta.

Novinári však priebežne nemôžu zverejňovať informácie zo súdnej siene a to ako cez video prenos, tak ani cez krátke správy, vo formátoch krátkeho spravodajstva, ako má napríklad Denník N Minútu po minúte, či sme.sk SME minútu či Pravda Bleskové správy.

Na úvod sudca Milan Cisarik obmedzil online prenos zo súdu, novinárom zakázal zverejňovať minúty po minúte z výpovedí svedkov. "Spravil tak po liste novinára Adama Valčeka, ktorý žiadal online prenos, no Kažimírov advokát Ondrej Mularčík s tým nesúhlasil. Podľa neho zverejňovanie online spravodajstva z výpovedí svedkov môže ovplyvniť výpovede nasledujúcich svedkov, sudca mu v tom vyhovel. Súhlasil aj prokurátor," píše Denník N.

V nedeľu redaktor vydavateľstva News and Media Holding Adam Valček na svojom webe zverejnil komentár, v ktorom píše že „v najbližších týždňoch alebo mesiacoch sa asi zmení spôsob, akým médiá informujú o súdnych procesoch.“ Valček upozorňuje na stanovisko Ústavného súdu z pred troch týždňov, ktoré bolo reakciou na jeho sťažnosť, v ktorom Ústavný súd rozhodol, že formát "minúta po minúte" je rovnocenná so zvukovým prenosom (streaming). Tak, ako na zvukový prenos treba podľa Trestného poriadku predchádzajúci súhlas, bez neho je prenos zakázaný, tak po rozhodnutí Ústavného súdu to rovnako platí pre minútu po minúte. „V reáliách súdneho konania je zrejme možné bez výhrad pripodobniť zvukový prenos k prenosu informácií prostredníctvom bezprostredných citácií, a to najmä na základe ich podstatného znaku, ktorým je vtiahnutie verejnosti do deja hlavného pojednávania v konkrétnom čase, pričom rozdiel spočíva v podobe prenosu informácie,“ konštatujú ústavní sudcovia Jana Baricová, Rastislav Kaššák a Miloš Maďar.

„K obom ústavným sťažnostiam ma však neprimäla snaha o obranu bezhraničného zverejňovania informácií z hlavných pojednávaní. Úmyslom bolo vytvoriť na platforme ústavnej sťažnosti priestor na vyjasnenie pravidiel online textových prenosov medzi novinármi a všeobecnými súdmi, čo veľmi presne pomenúva v 17. bode svojho odlišného stanoviska sudca Peter Straka,“ napísal Valček.

Pred začiatkom pojednávania Kažimír podľa Denníka N odmietol odpovedať novinárom na otázky. Prisľúbil, že tak spraví pri odchode zo súdu.