Princ Harry, Elton John a ďalší žalujú kvôli odpočúvaniu vydavateľa Daily Mail

Princ Harry, Elton John a ďalší žalujú kvôli odpočúvaniu vydavateľa Daily Mail Ilustr. foto: Instagram Sussexroyal

Britský princ Harry, spevák Elton John a ďalšie osobnosti podali žalobu na vydavateľa bulvárneho denníka Daily Mail, a to kvôli odpočúvaniu telefónnych hovorov a ďalšiemu "hrubému narušovaniu súkromia", informovala BBC. Vydavateľstvo Associated Newspapers obvinenia dôrazne odmietlo.

Za žalobou stojí aj anglická herečka Elizabeth Hurleyová, filmár a Johnov manžel David Furnish alebo Doreen Lawrenceová, matka černošského mladíka Stephena Lawrenca, ktorý bol zavraždený pri rasisticky motivovanom útoku v roku 1993.

Podľa advokátskej kancelárie, ktorá zastupuje časť skupiny, jej klienti našli "veľmi znepokojujúce dôkazy" o narušovaní súkromia. To podľa právnikov zahŕňalo umiestnenie odpočúvacích zariadení v autách a domoch, živé odpočúvanie telefónnych hovorov, podplácanie policajtov výmenou za citlivé údaje alebo pokusy vydávať sa za poškodené osoby za účelom získania lekárskych záznamov.

"Úplne a jednoznačne odmietame tieto absurdné ohovárania, ktoré zrejme nie sú ničím iným, než vopred plánovaným a zinscenovaným pokusom zatiahnuť tituly Mail do škandálu, ktorý sa týka až 30 rokov starých článkov," uviedol hovorca vydavateľstva. Žalujúci podľa neho nemajú pre svoje tvrdenia žiadne vierohodné dôkazy.

Agentúra Reuters pripomenula kauzu bulvárneho nedeľníka News of the World (NoW). Ten prestal vychádzať v roku 2011 v súvislosti s odpočúvaním, ktoré sa okrem iného dotkli aj britskej kráľovskej rodiny. Vtedy najpredávanejší britský titul podľa súdu špehoval nielen politikov a celebrity, ale aj pozostalých po obetiach teroristických útokov či neplnoleté obete zločinov. Okrem iného vyšlo najavo, že novinári v túžbe po senzáciách odpočúvali aj hlasovú schránku uneseného a neskôr zavraždeného dievčaťa Milly Dowlerovej.