Redaktorka Anka Žitná má nové miesto

Redaktorka Anka Žitná má nové miesto Reprofoto NMH

Bývalá redaktorka TA3 Anka Žitná sa vracia k svojmu niekdajšiemu zamestnávateľovi spoločnosti News and Media Holding.

Začiatkom apríla Žitná zmizla z obrazovky TA3, kde niekoľko rokov moderovala reláciu Tak takto?! Podľa informácií Omediach.com má bývalá redaktorka TA3 pre vydavateľstvo News and Media Holding externe pripravovať online rozhovory.

Pred rokom vydavateľstvo rozbehlo online politickú diskusnú reláciu Karty na stôl, ktorú moderuje bývalý kolega Žitnej z TA3 Noro Dolinský. Je možné, že bývalá redaktorka TA3 sa objaví v tejto relácii a možno vydavateľstvo vytvorí pre Žitnú nové pôsobisko.

Pokúšame sa získať stanovisko vydavateľstva aj moderátorky.

Žitná v minulosti dlhé roky pôsobila ako redaktorka aj ako členka vedenia Plus 7 dní. V roku 2019 z vydavateľstva NMH odišla. Meno Žitnej (ešte ako Lučaiovej) sa objavilo pred rokmi v kauze pokusu o podplácanie na ministerstve práce pri príprave novely zákona o dôchodkovom sporení v čase, keď bola novinárka. „Prostredníkom (medzi lobistami a úradníkom) bola novinárka Anka Lučaiová z týždenníka Plus 7 dní. Polícia odpočúvala aj jej telefonáty. Z nahrávok vyplýva, že organizovala stretnutia, dohadovala stratégiu, sprostredkovala hotelovú poukážku,“ napísal denník SME v roku 2012.

Lučaiová vtedy ako svedkyňa vypovedala, že išlo len o priateľské služby pre Romana Korbačku a lobistu Borisa Procíka, s ktorými sa pozná. „Odmietam, že v mojej prítomnosti došlo k akémukoľvek nelegálnemu konaniu," povedala vtedy pre SME.

Posledný rok reláciu Žitnej Tak takto?! na TA3 dvakrát riešila licenčná rada. Napríklad, keď Žitná pozvala hodnotiť začiatok vojny na Ukrajine jedného z hlavných šíriteľov proruských naratívov v online priestore  - Juraja Draxlera. Moderátorka ho zavolala ako jediného analytika do štúdia, hoci bolo známe, že bývalý minister školstva dlhodobo šíril proruské naratívy aj na sociálnych sieťach, spochybňoval úlohu Ruska ako agresora, za vojnu na Ukrajine kritizoval Západ. Rada vtedy takmer jednohlasne rozhodla, že vysielateľ v Tak takto?! porušil zákon. V marci tohto roka vyvolal pobúrenie rozhovor moderátorky s Jeffreym Sachsom. Aktuálne posudzuje rada, či v súvislosti s jeho vyjadreniami o vojne na Ukrajine nedošlo zo strany TA3 k porušeniu ustanovení zákona o objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky.

Podrobnosti: Kontroverzný rozhovor Anky Žitnej s Jeffreym Sachsom už preveruje mediálna rada (VIDEO)

"Áno, s Ankou Žitnou sme sa vzájomne dohodli na ukončení spolupráce, zároveň sme sa jej poďakovali za niekoľkoročnú prácu pre TA3 a želáme jej veľa úspechov v ďalšom pracovnom pôsobení," povedala pre Omediach.com Oľga Dúbravská z vedenia televízie. Reláciu Tak takto?! čaká podľa Dúbravskej inovácia, "ktorú budeme realizovať súbežne s vysielaním z nových priestorov a štúdií, kam sa TA3 už onedlho presťahuje."