Britský bulvár odpočúval telefóny v priemyselnom meradle, uviedol princ Harry

Britský bulvár odpočúval telefóny v priemyselnom meradle, uviedol princ Harry Reprofoto ITV

Odpočúvanie telefónov sa v britskej bulvárnej tlači vykonávali "v priemyselnom meradle", uviedol princ Harry. Dnes sa vrátil na lavicu svedkov na vrchnom súde v Londýne, kde na druhý deň vypovedal v súvislosti so svojou žalobou proti bulváru, ktorý obviňuje z nabúravania sa do mobilov a používania ďalších nelegálnych metód pri získavaní informácií. Harry dodal, že by cítil istú nespravodlivosť, ak by súd neuznal, že bol obeťou tohto konania.

Princ, ktorý je prvým vysoko postaveným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý po 130 rokoch vypovedal na súde, v utorok vyhlásil, že tlač zničila jeho vzťahy. Britské médiá aj vláda podľa neho dosiahli "dno".

Harry v utorok čelil takmer päťhodinovému krížovému výsluchu právnika Andrewa Greena, ktorý zastupuje spoločnosť Mirror Group Newspapers (MGN), vydavateľa denníkov Daily Mirror, Sunday Mirror a Sunday People. Práve MGN princ a zhruba 100 ďalších osôb žalujú kvôli obvineniu z rozsiahleho nezákonného zhromažďovania informácií v rokoch 1991 až 2011.

V takmer päťdesiatstranovej písomnej výpovedi aj v utorok Harry uviedol, že Médiá majú na rukách krv, zničili jeho kamarátske aj romantické vzťahy a zasiali paranoju do jeho života od roku 1996, kedy bol školákom. Médiá podľa neho tiež prispeli k tomu, že sa s manželkou Meghan vzdali kráľovských povinností a odsťahovali do USA.

"Keby súd zistil, že vás žiadny novinár MGN nehákol, uľavilo by sa vám, alebo by ste bol sklamaný?" pýtal sa dnes Green mladšieho syna britského kráľa Karola III. "To by bola špekulácia. Domnievam sa, že hackovanie telefónov sa uskutočňovalo v priemyselnom meradle najmenej v troch vtedajších novinách, o tom niet pochýb," odvetil Harry. Dodal však, by cítil určitú nespravodlivosť, keby súd jeho tvrdenie neuznal.

Skupina MGN už skôr priznala, že jej tituly boli zapojené do nezákonného odpočúvania hlasových správ z mobilných telefónov. Vybavila tiež viac ako 600 nárokov, ale Green vyhlásil, že neexistuje žiadny dôkaz, že by sa táto prax týkala aj Harryho.

Green tvrdil, že niektoré osobné informácie o princovi pochádzali od vysoko postavených asistentov Buckinghamského paláca alebo boli poskytnuté s ich súhlasom. Harry a ďalší žalujúci sa počas sedemtýždňového súdneho procesu snažia dokázať, že seniorní redaktori a vedúci pracovníci MGN o nezákonnom pojednávaní vedeli a schvaľovali ich.

Rovnako ako v utorok aj dnes Harry opäť pôsobil uvoľnene, hovoril pevne, ale ticho, keď sa ho Green podrobne vypytoval na 33 novinových článkov, ktorých údaje boli podľa princa získané nezákonne, uviedol Reuters.

Očakáva sa, že súdny proces potrvá do konca júna a verdikt bude oznámený na konci roka. Z finančných urovnaní aj verejného ospravedlnenia v tituloch MGN je nesporné, že nezákonné zhromažďovanie informácií bolo v novinách spoločnosti bežnou praxou. Či sa Harrymu podarí dokázať, že sa týkalo aj jeho, ale jasné nie je.