Europoslanci chcú posilnenie ochrany novinárov a slobody médií v EÚ

Europoslanci chcú posilnenie ochrany novinárov a slobody médií v EÚ Ilustr. reprofoto: EP

V reakcii na rastúce hrozby pre redakčnú nezávislosť a životaschopnosť priemyslu poslanci tEurópskeho parlamentu tento týždeň prijmú svoje stanovisko k návrhu zákona na posilnenie nezávislosti médií v EÚ.

Parlament chce, aby Európsky zákon o slobode médií, o ktorom budú poslanci diskutovať a hlasovať v utorok, uložil členským štátom povinnosť zabezpečiť pluralitu médií a chrániť nezávislosť médií od vládnych, politických, hospodárskych alebo súkromných zásahov.

Poslanci sa zasadzujú za zákaz všetkých foriem zasahovania do redakčných rozhodnutí poskytovateľov mediálnych služieb a chcú zabrániť vyvíjaniu vonkajšieho tlaku na novinárov, ako je napríklad nátlak na zverejňovanie ich zdrojov, prístup k šifrovanému obsahu na ich zariadeniach alebo sledovanie ich činnosti prostredníctvom špionážnych softvérov.

Cieľom mandátu na rokovania s členskými štátmi je tiež zvýšiť transparentnosť vlastníctva médií, chrániť médiá pred svojvoľnými rozhodnutiami veľkých online platforiem, posilniť hospodársku životaschopnosť odvetvia a zaviesť strop verejnej reklamy s cieľom zabrániť tomu, aby sa médiá stali závislými od štátnej reklamy.