Aktivisti protestovali proti Křetínskému pred jeho mediálnym domom, zakročila polícia

Aktivisti protestovali proti Křetínskému pred jeho mediálnym domom, zakročila polícia Foto: Facebook Limity jsme my

Skupina ekologických aktivistov z hnutia Limity sme my! včera pred sídlom vydavateľstva Czech News Center (CNC) v pražských Holešoviciach protestovala proti podnikaniu miliardára Daniela Křetínskeho, ktorý je spoluvlastníkom tohto mediálneho domu. Kretínsky podľa nich prostredníctvom svojich médií presadzuje svoje obchodné záujmy a ovplyvňuje verejnú debatu. Policajti najskôr dianie na mieste riešili dohovorom, neskôr vyzvali aktivistov, aby súkromný pozemok opustili. Devätnásť ľudí, ktorí výzvy na odchod neuposlúchli, postupne odviedli či odniesli do policajných áut. Sú podozriví z priestupku. Křetínskeho hovorca Daniel Častvaj ovplyvňovanie obsahu médií odmietol.

Křetínsky spolu s Patrikom Tkáčom vlastní vydavateľstvo CNC, jeden z dvoch najsilnejších mediálnych domov v Českej republike. Vydáva okrem iného denníky Blesk, Aha!, Šport, E15, časopis Reflex či spravodajský server Info.cz. Protestujúci upozorňovali aj na to, že okrem českých médií kupuje Křetínský aj tie zahraničné.

Desiatky ľudí v ochranných oblekoch ráno zablokovali prejazd pred budovou CNC. Aktivisti tam tiež postavili železnú konštrukciu, na ktorej boli zavesení ľudia, mali transparenty namierené proti Křetínskemu, skandovali a spievali. Pred poludním ich polícia vyzvala, aby priestor opustili, potom zasiahla.

"Zasahujeme v ulici U Průhonu v Prahe 7, kde skupina aktivistov obsadila súkromný pozemok. Zákonné výzvy, aby pozemok opustili, neboli úspešné, preto policajti museli zakročiť a 19 osôb za použitia donucovacích prostriedkov zaistili," uviedla popoludní česká polícia na sieti X. Niektorí aktivisti boli prilepení k zemi, dvoch ľudí policajti podľa záberov dali dole z trojnožky, na ktorej viseli v zhruba trojmetrovej výške. Hovorkyňa pražskej polície Violeta Siřišťová povedala, že polícia zadržaných po zákroku previezla na policajnú služobňu, odkiaľ budú po nevyhnutných úkonoch prepustení. Sú podozriví z priestupku, dodala.

Hovorkyňa hnutia Klára Suková okolo poludnia povedala, že niektorí protestujúci sa rozhodli aj napriek výzve polície v proteste pokračovať. "Polícia sa potom rozhodla priestor vypratať," uviedla.

Častvaj odmietol akékoľvek ovplyvňovanie redakčného obsahu médií, ktoré CNC vydáva. „Možno by neuškodilo, keby si táto partička extrémistov niečo o našich firmách zistila z verejných zdrojov. Že prevažná väčšina našich aktív sa nachádza v zahraničí,“ povedal Častvaj ČTK. Kretínskeho Energetický a priemyselný holding (EPH) má viac ako 70 spoločností po celej Európe.

Podnikateľ si podľa hnutia Limity sme my! kupuje verejnú debatu. Poukazovali aj na priateľský vzťah medzi Křetínskym a Mirkom Topolánkom, predsedom výkonnej rady Teplárenského združenia ČR a niekdajším premiérom z ODS. Okrem Křetínskeho mediálneho vplyvu kritizovali aj činnosť EPH, ktorého je Křetínsky väčšinovým vlastníkom.

Hnutie Limity jsme my! dlhodobo kritizuje to, že EPH zarába na ťažbe a spaľovaní fosílnych palív, a podieľa sa tým na poškodzovaní životného prostredia. Preto by podľa aktivistov mala skupina EPH skončiť svoju činnosť akoukoľvek legálnou, ekonomickou alebo politickou cestou.

Skupina EPH zamestnáva prostredníctvom svojich firiem viac ako 24 000 ľudí. V Česku kontroluje napríklad Elektrárne Opatovice, výrobca elektriny a tepla Plzenská teplárenská a United Energy alebo prevádzkovateľa zásobníka plynu SPP Storage.