Křetínsky chce vo Francúzsku založiť novú televíznu stanicu

Křetínsky chce vo Francúzsku založiť novú televíznu stanicu Foto: EP Holding

Francúzska mediálna skupina CMI France, ktorú vlastní český miliardár Daniel Křetínský, chce založiť novú televíznu stanicu a usiluje sa o získanie frekvencií pre vysielanie.

 

Píše o tom dnes francúzska tlač a uvádza, že podľa Křetínskeho je cieľom vzniku novej televízie obnoviť pôvodný význam verejnej debaty vo Francúzsku. O 15 kanálov digitálneho vysielania sa uchádza 24 záujemcov a výsledky majú byť známe tento mesiac, informuje agentúra ČTK, ktorá sa pokúša získať vyjadrenie Křetínskeho.

V stredu francúzsky telekomunikačný úrad Arcom usporiadal vypočutie s niektorými záujemcami; bola medzi nimi aj CMI France. Jej vlastník Křetínsky vystúpil cez video a podľa agentúry AFP vyhlásil, že pozoruje "s veľkou frustráciou pokles kvality a niekedy až deštrukciu verejnej debaty". Podľa neho by cieľom novej televíznej stanice mala byť "obnova pôvodného konceptu verejnej debaty", napísala AFP.

Zhruba polovicu vysielacieho času novej stanice by mali tvoriť dokumentárne filmy, štvrtinu diskusné relácie a ďalšiu štvrtinu kultúrne a zábavne relácie, uviedol pred komisiou šéf spoločnosti CMI France Denis Olivennes. Podľa neho stanica využije know-how médií, ktoré skupina vlastní.

O udelenie frekvencií sa usilujú napríklad aj spravodajské stanice BFM-TV a Cnews, ktoré sú však kritizované kvôli nedostatočnej nezávislosti a porušovaniu novinárskej etiky, a vyše 20 ďalších uchádzačov. Arcom by mal na konci júla oznámiť, komu frekvencia udelí, napísala AFP.