Osobnosťou roka 2023 podľa časopisu Forbes sa stal Ľudovít Ódor

Osobnosťou roka 2023 podľa časopisu Forbes sa stal Ľudovít Ódor Foto: Forbes

Bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska a počas necelých piatich mesiacov pred voľbami a krátko po nich premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor, sa stal Osobnosťou roka 2023 podľa Forbesu.

Ľudovít Ódor sa stal Osobnosťou roka podľa redakcie Forbes vďaka tomu, že dokázal krajinu viesť bez zbytočnej polarizácie, pragmaticky a s nadhľadom, píše Forbes v tlačovej správe.

Ocenenie si prevzal v pondelok 4. decembra počas slávnostného galavečera Top Covers, na ktorom sa každoročne stretávajú obálkové tváre magazínu Forbes Slovensko.

„Chcel som priniesť trochu pokoja, ukázať, že sa dá vládnuť aj inak, že to nemusí byť o emóciách, nenávisti, 'atómovkách'. Chcel som teda takú normálne nudnú vládu,“ povedal a dodal, že osobne bolo pre neho dôležité zanechať pre budúcich zvolených zástupcov ľudu manuál na ďalšie roky. „V pár dôležitých oblastiach – v udržaní talentu na Slovensku, čerpaní eurofondov, ozdravení verejných financií – som chcel ukázať aspoň nejaký návod, ako sa posunúť, lebo to Slovensko potrebuje,“ dodal v rozhovore pre Forbes.

Ako zdôraznil pri preberaní ocenenia, najdôležitejšie je vzdelávanie. „Práve vzdelávanie, a to nielen v zmysle školstva ako takého, ale aj vzdelávanie vo firmách, teda kontinuálne, nielen v mladom veku, je to, čo nám pomôže vybudovať múdru, rozvážnu a lepšiu spoločnosť.“

Minulý rok sa stal Osobnosťou roka podnikateľ Milan Dubec ako predstaviteľ všetkých, ktorí pomáhajú Ukrajine. Predtým si ocenenie odniesol Peter Komorník, zakladateľ aplikácie sli.do ako zástupca úspešných slovenských startupov, ktoré sa podarilo vybudovať a následne predať svetovým firmám. Forbes počas pandémie koronavírusu ocenil aj tucet osobností, ktoré kolektívne pomáhali krajine zvládnuť túto krízu.

V roku 2019 titul prevzala Zuzana Čaputová, rok pred ňou primátor Trnavy Peter Bročka ako predstaviteľ zmeny na úrovni samospráv. Úplne prvou Osobnosťou roka podľa Forbesu sa stal v roku 2014 v tom čase čerstvý prezident Andrej Kiska.