Osobnosť roka sa podľa Financial Times stal George Soros

Osobnosť roka sa podľa Financial Times stal George Soros Foto: OSF

Americký finančník maďarského pôvodu George Soros je podľa výberu britského denníka Financial Times (FT) osobnosťou tohto roku. Prestížne noviny ho označili za obhajcu liberálnej demokracie, ktorá je v obkľúčení populistov.

 

Kým bežne Financial Times vyberá osobnosť roka na základe toho, čo v uplynulých dvanástich mesiacoch dosiahla, na 88-ročného Sorosa, "jedného z najvýznamnejších filantropov na svete", padla voľba "kvôli hodnotám, ktoré reprezentuje".

Americký miliardár, ktorý sa narodil ako György Schwartz v roku 1930 v Budapešti, je podľa britského denníka "nositeľom liberálnej demokracie a otvorenej spoločnosti". "Toto sú hodnoty, ktoré triumfovali v studenej vojne. Dnes sú obkľúčené zo všetkých strán: od Ruska Vladimira Putina po Ameriku Donalda Trumpa," zdôvodnili svoj výber FT.

Soros podľa britského denníka viac ako tridsať rokov bojuje proti autoritárstvu, rasizmu a neznášanlivosti. Jeho úsilie mu vynieslo "brutálne" útoky, ktoré sa ho snažia očierniť, a "hnev autoritárskych režimov" i populistov, "ktorí stále viac naberajú na sile, obzvlášť v Európe". Britský denník pripomenul, že Soros je vzhľadom k svojmu židovskému pôvodu, okrem iného terčom antisemitských výpadov.

Na amerického finančníka maďarského pôvodu v minulosti útočili okrem iného americký prezident Donald Trump, priaznivci tvrdého brexitu v Británii, ale aj slovenský expremiér Robert Fico, ktorý ho spájal s demonštráciami proti vtedajšej vláde v Bratislave. Najčastejšie je pod paľbou kritiky Soros v rodnom Maďarsku, kde ho premiér Viktor Orbán viní okrem iného z podpory migrácie.

"Obviňujú ma zo všetkého, aj z toho, že som Antikrist," povedal Soros denníku Financial Times. "Prial by som si, aby som nemal toľko nepriateľov, ale beriem to ako znamenie, že robím niečo dobre," dodal.

Soros prostredníctvom nadačnej siete Open Society Foundations podporuje projekty na ochranu ľudských práv na celom svete a udeľuje napríklad štipendiá študentom. Soros podľa agentúry DPA do svojich nadácií vložil už 32 miliárd dolárov.

V minulosti boli osobnosťami roka zvolení napríklad americký prezident Donald Trump či nemecká kancelárka Angela Merkelová.