Miliardár Karel Pražák už môže prebrať Mafru a ďalšie spoločnosti

Miliardár Karel Pražák už môže prebrať Mafru a ďalšie spoločnosti

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) rozhodol vo veci predaja vydavateľstva Mafra, rozhlasovej spoločnosti Londa a pardubickej chemičky Synthesia z trustových fondov bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO). Informácie serveru Ekonomickydenik.cz a Hospodářských novin (HN) ČTK potvrdil hovorca ÚOHS Martin Švanda. HN uviedli, že miliardár Karel Pražák po rozhodnutí protimonopolného úradu môže firmy prevziať.

"Rozhodnutie v tejto veci bolo vydané a odoslané účastníkovi konania 2. januára 2024, zatiaľ však nedošlo k jeho doručeniu. Právny zástupca účastníka konania sa neprihlásil do dátovej schránky. O výsledku konania budeme podrobne informovať ihneď po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia," uviedol pre Ekonomickydenik.cz a HN Švanda. ČTK hovorca ÚOHS povedal, že rozhodnutie úradu si doteraz nevyzdvihla Pražákova spoločnosť Kaprain. Jej mediálny zástupca Ondřej Pechar podľa HN upozornil, že najmä kvôli aktivitám Synthesie ešte pokračujú ďalšie schvaľovacie procesy na zahraničných úradoch.

Dohodu na transakcii, v ktorej je predávajúcim holding Agrofert z Babišových trustových fondov, jej účastníci oznámili začiatkom minulého septembra. Pražák kúpou rozširuje svoj záber v chemickom priemysle, pretože Kaprain vlastní ústeckú Spolchémiu. Pražák je tiež majiteľom hokejovej Sparty Praha.

Agrofert, ktorého biznis sa vedľa chemického priemyslu sústreďuje najmä na poľnohospodárstvo a potravinárstvo, na predaj uviedol, že mu umožní sa do budúcnosti viac sústrediť na kľúčové segmenty jeho podnikania. Agrofert však mohli na predaj firiem Mafra a Londa motivovať aj nové pravidlá, podľa ktorých vrcholní politici nesmú vlastniť prevádzkovateľov rozhlasového a televízneho vysielania a vydavateľa periodickej tlače ani prostredníctvom trustového fondu. Nový zákon sa vzťahuje aj na poslancov, ktorým Babiš je v súčasnosti.

HN uviedli, že hoci sa predtým očakávalo skôr to, že Pražák mediálne firmy predá ďalej, je teraz čoraz pravdepodobnejšie, že Mafra zostane súčasťou skupiny Kaprain. Môže v tom mať podľa servera podporu spriatelenej skupiny PPF a jej väčšinovej majiteľky Renáty Kellnerovej. Podľa niektorých informácií z trhu by na čelo Mafry mohol zamieriť bývalý generálny riaditeľ televízie Nova a Českej televízie Petr Dvořák, napísali aj HN.

Mafra vydáva okrem iného denníky Mladá fronta Dnes, Ľudové noviny a Metro alebo týždenníky Téma a 5plus2. Je prevádzkovateľom serverov iDNES.cz, Expres.cz alebo portálu s cestovnými poriadkami iDOS.cz. Prevádzkuje aj hudobnú televíziu Óčko a virtuálneho operátora Mobil.cz. Predvlani znížila stratu na 85 miliónov český korún zo 113 miliónov o rok skôr. Patrí jej aj Mafra Slovakia, ktorá vydáva Hospodárske noviny a ďalšie tituly. Spoločnosť Londa je prevádzkovateľom rádií Impuls a RockZone.

Synthesia Pardubice sa zaoberá výrobou produktov pre odvetvie náterových hmôt a tlačových farieb alebo farbív pre textilný, papierenský a kožiarsky priemysel. Vyrába tiež nitrocelulózu, oxycelulózu a množstvo organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patrí od roku 2002. Predvlani zvýšila zisk po zdanení o 19 miliónov na 183 miliónov korún.

Spolchémia zo skupiny Kaprain patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu vo výrobe náterových hmôt. Súčasťou Kaprainu je aj tradičná chemička Fortischem.