Parlament schválil kritizované zmeny v trestnom zákone

Parlament schválil kritizované zmeny v trestnom zákone Foto: Šimon Kern

Parlament večer schválil výrazné zmeny v trestnom zákone vrátane zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanci vládnej koalície okrem iného presadili až na výnimky zníženie trestných sadzieb za korupciu či hospodársku kriminalitu aj skrátenie premlčacích lehôt niektorých trestných činov. Vládnu predlohu novely trestného zákonníka a ďalších zákonov už skôr kritizovali napríklad opozičné strany a európske inštitúcie, proti zmenám opakovane protestovali tisíce ľudí. Podľa opozície aj médií novela pomôže aj stíhaným, ktorí sú blízki vládnej koalícii. Parlament vládny materiál mierne upravila.

 Schválené zmeny posúdi prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá už skôr ohlásila, že je pripravená vec vrátiť snemovni na opätovné prerokovanie. "Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov. Bez odbornej oponentúry pripravená novela v oblasti trestného práva môže spôsobiť celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou. Mrzí ma, že poslanci vládnej koalície nevypočuli hlasy verejnosti ani odbornej obce po stiahnutí novely z rokovania," napísala v reakcii prezidentka.

"Považujem za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu. Náš právny poriadok pripúšťa skrátené legislatívne konanie iba ako výnimočný nástroj, a to len za podmienky, že je prítomný aspoň jeden z dôvodov uvedený zákonom. Som presvedčená, že v tomto prípade žiadny takýto dôvod neexistoval," dodala.

Odporúčame aj: Zuzana Čaputová: Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko

Strany vládnej koalície Roberta Fica majú však v parlamente dostatok hlasov aj na prelomenie prípadného veta hlavy štátu.

Novely niekoľkých zákonov podľa odborníkov ovplyvnia aj prípady, ktoré súdy doteraz nestihli právoplatne uzavrieť.

ÚŠP vykonáva dozor okrem iného nad kauzami z doby predchádzajúcej vlády Roberta Fica, v ktorých bolo obvinených alebo už odsúdených dokopy niekoľko desiatok ľudí. Medzi nimi sú okrem iných sudcovia, podnikatelia, niekdajšie vedenie a pracovníci rôznych inštitúcií vrátane bezpečnostných zložiek štátu. Na súdny proces čaká napríklad obžalovaný bývalý policajný prezident a teraz poslanec Smeru-SD Tibor Gašpar, ktorému podľa opozície teraz schválené zmeny tiež pomôžu. V korupčnej kauze je zase obvinený podpredseda parlamentu za Smer-SD Peter Žiga. Osemročný trest väzenia za korupciu si už odpykáva bývalý šéf ÚŠP Dušan Kováčik.

Fico vyšetrovanie káuz spochybňoval a zastal sa napríklad Kováčika. Ficova terajšia vláda zdôvodnila potrebu výrazných zmien v trestnom práve okrem iného tým, že je potrebné nastaviť trestné sadzby na európsku úroveň. Predstavitelia vládnej koalície tiež tvrdili, že ÚSP je podjatý.

Podľa opozície je cieľom zmien zabezpečenie beztrestnosti pre stíhaných ľudí s väzbami na vládne strany. Slovenské médiá predtým uviedli, že zákon spôsobí aj premlčanie stíhania okrem iného v sledovaných prípadoch, v ktorých čelí obvineniu či obžalobe spoluzakladateľ finančnej skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák či guvernér slovenskej centrálnej banky (NBS) a bývalý minister financií za Smer-SD Peter Kažimír. To by znamenalo, že ich stíhanie bude musieť byť zastavené.