Alexej Navalnyj zomrel vo väzenskom tábore

Alexej Navalnyj zomrel vo väzenskom tábore

Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navalnyj zomrel vo väzenskom tábore, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na väzenskú službu.

Kritik Kremľa, ktorý mal 47 rokov, zomrel nedlho pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa Vladimír Putin uchádza o ďalší šesťročný mandát na čele štátu.

Navalnému sa po prechádzke urobilo zle a stratil vedomie. Lekári podnikli všetko, aby ho oživili, ale bezvýsledne, konštatovali potom jeho smrť, citoval denník Kommersant na svojom webe z vyjadrenia väzenskej služby.

Server Meduza napísal, že podľa zdroja prokremeľskej televízie RT bola príčinou smrti krvná zrazenina. Pripomenul, že pred dvoma dňami Navalného hovorkyňa Kira Jarmyšová oznámila, že opozičný politik bol opäť poslaný za trest na samotku, už po dvadsiaty siedmykrát.

Navalnyj bol pokladaný za hlavného odporcu režimu ruského prezidenta Putina, ktorého obviňoval, že dal svojho času rozkaz ho otráviť.

Alexej Navaľnyj sa stal medzinárodne známym usporadúvaním demonštrácií proti Putinovi a jeho vláde, svojou kandidatúrou na ruského prezidenta a obhajovaním reforiem proti korupcii v krajine. V auguste 2020 bol otrávený a strávil mesiace zotavovaním sa v Berlíne. V januári 2021 bol pri pokuse o návrat do Moskvy zatknutý a následne väznený v prísne stráženej trestaneckej kolónii, kde koncom marca 2021 začal hladovku ako protest proti nedostatočnej lekárskej starostlivosti. V júni 2021 ruský súd zakázal činnosť Navaľného regionálnym kanceláriám a jeho protikorupčnej nadácii, ktoré sú momentálne ruskými úradmi klasifikované ako extrémistické a nežiaduce. Postupne dostal za rôzne delikty tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pripisoval snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku.