Môjho manžela zabil Putin, vyhlásila manželka Alexeja Navalného (VIDEO)

Môjho manžela zabil Putin, vyhlásila manželka Alexeja Navalného (VIDEO) Reprofoto Twitter Yulia Navalnaya

Vdova po ruskom opozičnom vodcovi Alexejovi Navalnom dnes obvinila z manželovej smrti ruského prezidenta Vladimíra Putina. Vo video odkaze uviedla, že chce pokračovať v práci svojho muža a bojovať za slobodné Rusko. Uviedla, že Putin Navalného zabil, pretože "ho nedokázal zlomiť", a prisľúbila, že čoskoro spoločne s manželovými spolupracovníkmi prehovorí o konkrétnej príčine, prečo sa ho šéf Kremľa rozhodol odstrániť. Julija Navalná sa dnes v Bruseli zúčastňuje na zasadnutiach únijných ministrov zahraničia.

 

 Navalná uviedla, že chce žiť v slobodnom Rusku a chce ho pomôcť vybudovať. Dodala, že smrť jej muža Alexeja jej zlomila srdce, nemôže sa ale vzdať a musí pokračovať v jeho práci.

"Budem pokračovať v práci Alexeja Navalného. Pokračovať v práci za našu krajinu a vyzývam vás, aby ste stáli po mojom boku," apelovala v emotívnom videoprejave Navalná. Rusov vyzvala, aby sa nebáli a konali.

"Jedine tak a nijako inak sa nemysliteľná obeť, ktorú priniesol, nestane zbytočnou. Nebojím sa a vy sa tiež nebojte," zdôraznila.

Ruské úrady podľa nej teraz skrývajú telo jej manžela. Obvinila ich, že čakajú na to, až z jeho tela vyprchajú stopy nervovo paralytickej látky novičok. Vyhlásila tiež, že vie, prečo nechal Putin Navalného zabiť.

"Vieme, prečo konkrétne Putin Alexeja pred troma dňami zabil. Čoskoro vám o tom povieme," povedala Navalná.

Navalnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim Putina predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení. Minulý týždeň v piatok väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť.

V Rusku sa v polovici marca uskutočnia prezidentské voľby. Hlasovanie bude tentoraz prvýkrát trojdňové, od 15. do 17. marca. Všeobecne sa očakáva víťazstvo terajšieho prezidenta Putina, ktorý by si tak mal zabezpečiť zotrvanie v Kremli až do roku 2030, pokiaľ 71-ročný politik šesťročný mandát dokončí.