Izraelské úrady skonfiškovali vybavenie pracovníkom AP

Izraelské úrady skonfiškovali vybavenie pracovníkom AP Ilustr. reprofoto EP

Izraelský minister pre komunikácie Šlomo Karhi v utorok večer nariadil vrátiť vybavenie, ktoré jeho úrad skonfiskoval pracovníkom agentúry AP. Na sieti X o tom informoval politický reportér servera Axios. Medzi klientov AP patrí katarská stanica Al-Džazíra a Karhiho úrad sa pri zabavení kamery a ďalšej novinárskej techniky odvolával na nový izraelský zákon, ktorý činnosť a vysielanie katarskej stanice na izraelskom území zakazuje.

 

"Keďže si (izraelské) ministerstvo obrany praje prípad preskúmať s ohľadom na natáčanie (Pásma Gazy z juhoizraelského Sderotu) kvôli možným rizikám pre naše jednotky, nariadil som teraz operáciu zrušiť a vybavenie AP vrátiť, kým ministerstvo obrany neurobí iné rozhodnutie," cituje Axios ministra pre komunikácie.

AP poskytovala živé zábery Pásma Gazy, kde izraelská armáda bojuje s palestínskym hnutím Hamas. Podľa vlastného vyjadrenia sa však podriaďovala cenzúrnym pravidlám izraelskej armády, ktoré zakazujú médiám zachytávať pohyb jej jednotiek. Či bude teraz môcť AP svoje vysielanie bez rizika ďalších postihov obnoviť, nie je jasné.

Krok izraelského ministerstva kritizovali hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa aj Biely dom. Spojené štáty podľa dvoch nemenovaných zdrojov agentúry Reuters v neverejnej komunikácii vyzvali Izrael, aby svoje rozhodnutie zvrátil.

Associated Press so sídlom v New Yorku je jednou z najväčších mediálnych agentúr na svete, pôsobí v takmer 100 krajinách a Al-Džazíra je jedným z tisícov jej klientov.

Izraelská vláda ukončenie činnosti katarskej televízie jednomyseľne schválila 5. mája. Stanica, s ktorou mala vláda dlhodobé spory ohľadom pokrytia izraelských záležitostí, odmietla, že by pre bezpečnosť židovského štátu v čase jeho vojny s Hamasom predstavovala hrozbu. Podľa vlády je však proti Izraelu zaujatá.