Časopis Time sa dohodol na spolupráci s firmou OpenAI

Časopis Time sa dohodol na spolupráci s firmou OpenAI

Americký časopis Time podpísal so spoločnosťou OpenAI niekoľkoročnú zmluvu o využívaní spravodajského obsahu. Firmy to oznámili v tlačovej správe. OpenAI, ktorá je tvorcom populárneho chatovacieho systému ChatGPT založeného na umelej inteligencii (AI), získa vďaka dohode prístup k archívu časopisu Time.

 Firmy uviedli, že ChatGPT bude v odpovediach na otázky užívateľov citovať z archívu denníka Time a ponúkať odkazy na zdrojový text na internetových stránkach Time.com. Finančné podmienky dohody podniky nezverejnili.

"Partnerstvo s OpenAI podporuje našu snahu rozširovať prístup k dôveryhodným informáciám po celom svete," uviedol šéf spoločnosti Time Mark Howard.

OpenAI podľa prevádzkového riaditeľa Brada Lightcapa plánuje prostredníctvom partnerstva uľahčiť ľuďom využívajúcim jej služby prístup k spravodajskému obsahu a zároveň podporiť serióznu žurnalistiku riadnym uvádzaním pôvodných zdrojov informácií.

Spoločnosť OpenAI podobné dohody v poslednej dobe podpísala napríklad s denníkom Financial Times, francúzskym denníkom Le Monde či s mediálnou skupinou Axel Springer.

Tento typ spolupráce je kľúčový pre trénovanie systémov založených na umelej inteligencii. Dohody môžu byť zároveň zaujímavým zdrojom príjmov pre mediálne spoločnosti vytvárajúce spravodajský obsah, uviedla agentúra Reuters.