Ruský súd poslal na 6,5 ​​roka do väzenia novinárku žijúcu v Česku

Ruský súd poslal na 6,5 ​​roka do väzenia rusko-americkú novinárku žijúcu v Česku Alsu Kurmaševovú, ktorú uznal vinnou zo šírenia toho, čo ruské úrady nazývajú klamlivými informáciami o ruskej armáde. Napísala to dnes agentúra AP s odkazom na súdne záznamy a hovorca súdu. Šéf Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL), pre ktoré novinárka pracuje, proces aj rozsudok označil za výsmech spravodlivosti.

Český minister zahraničia Ján Lipavský uviedol, že česká diplomacia bude pokračovať v boji za prepustenie novinárky Kurmaševovej a za spravodlivosť pre ďalších politických väzňov.

Podľa AP ruské úrady klasifikovali proces ako tajný, a nie sú tak k dispozícii žiadne podrobnosti o povahe obvinenia proti Kurmaševovej. Za lživé označujú ruské úrady a súdy všetky informácie, ktoré sú v rozpore s oficiálnou interpretáciou Moskvy ohľadom ruskej vojny proti susednej Ukrajine. Tá sa rozsiahlej ruskej agresii bráni už 880 dní.

Štyridsaťsedemročná Kurmaševová, ktorá má ruské aj americké občianstvo, do Ruska odcestovala vlani v máji z rodinných dôvodov. V júni toho istého roku bola pred spiatočným letom zadržaná na letisku v Kazani a úrady jej zabavili americký aj ruský pas. Novinárka potom v Rusku čakala na vrátenie cestovných dokladov. V októbri ju úrady obvinili z porušenia zákona o zahraničných agentoch, konkrétne z toho, že sa sama neprihlásila úradom ako takzvaná zahraničná agentka.

Podľa médií ruská justícia obvinila reportérku aj zo šírenia falošných správ o ruskej armáde. Konkrétne Kurmaševovú v Rusku zrejme stíhali za knihu odsudzujúcu konflikt na Ukrajine, nazvanú "Nie vojne. Štyridsať príbehov Rusov, ktorí sa postavili proti invázii na Ukrajinu", ktorá vyšla predvlani a Kurmaševová sa na nej podieľala.

Kurmaševová žije s manželom a dvoma dcérami v Prahe a pracuje pre RFE/RL, ktoré je financované americkým Kongresom. Ruské úrady stanicu už skôr zaradili na svoj zoznam takzvaných zahraničných agentov a neskôr označili aj za nežiaducu organizáciu. Označenia sú považované za jedny z prostriedkov úradov na potláčanie kritikov ruského režimu.

"Jediným spravodlivým výsledkom by bolo, aby ruskí väznitelia okamžite prepustili Alsu z väzenia," uviedol dnes podľa AP riaditeľ RFE/RL Stephen Capus. Rádio opakovane žiadalo prepustenie Kurmaševovej. Aj český minister zahraničia Lipavský v marci počas debaty na pôde Bezpečnostnej rady OSN vyzval na prepustenie tejto novinárky.

"Deň za dňom Rusko potvrdzuje, že základné ľudské práva pre neho nič neznamenajú," uviedol na sieti X minister Lipavský. Súdny proces aj rozsudok považuje za výsmech práva.

Verdikt nad žurnalistkou podľa AP padol v piatok, teda v rovnaký deň, keď súd v ruskom Jekaterinburgu poslal na 16 rokov do väzenia amerického reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorého označil za vinného zo špionáže. Americký prezident Joe Biden v reakcii na verdikt nad týmto novinárom uviedol, že ho v Rusku odsúdili za to, že je žurnalista a Američan. Spojené štáty sa ďalej usilujú o jeho prepustenie.

Rýchle a utajené súdne procesy s Kurmaševovou a Gershkovichom vyvolávajú nádej na možnú výmenu väzňov medzi Moskvou a Washingtonom, podotkla dnes AP. Moskva v prípade Gershkovicha už skôr naznačila, že výmenu nevylučuje, ale uviedla, že najprv musí padnúť rozsudok. V ruských väzniciach je niekoľko amerických občanov.