Médiá v Argentíne zverejnili fotky zbitej bývalej prvej dámy, bil jej údajne manžel

Médiá v Argentíne zverejnili fotky zbitej bývalej prvej dámy, bil jej údajne manžel Ilustr. foto: Avon

Hlavné argentínske médiá zverejnili fotografie bývalej prvej dámy Fabioly Yañezovej. Snímky majú doložiť, že ju bil bývalý argentínsky prezident Alberto Fernández, na ktorého tento týždeň žena podala trestné oznámenie kvôli domácemu násiliu, napísal španielskojazyčný server stanice CNN. Fernández tvrdenie svojej bývalej ženy odmieta.

Fotografie, na ktorých je Yañezová s výraznými modrinami na tvári aj iných častiach tela, podľa médií pochádzajú z roku 2021, kedy bol Fernández pri moci. Zo súdneho zväzku ich získal server Infobae a následne ich zverejnili aj ďalšie dôležité argentínske médiá.

V komunikácii z aplikácie Whatsapp, odkiaľ fotografia pochádza, sa Yañezová sťažovala svojmu vtedajšiemu manželovi, že s ňou zle zaobchádza. "Takto to ďalej nejde, neustále ma biješ," uviedla podľa tlače žena, ktorá sa v inej komunikácii manželovi sťažuje, že ju bil tri dni po sebe.

Fernández, ktorý bol prezidentom v rokoch 2019 až 2023, obvinenie ženy, s ktorou žil desať rokov, odmietol. Sudca Julián Ercolini, ktorý má kauzu na stole, nariadil niekoľko predbežných opatrení. Fernández tak má zakázané s Yañezovou komunikovať či sa k nej približovať a nesmie tiež vycestovať z Argentíny.

Kauza medzi bývalými manželmi má vplyv aj na politickú scénu. Fernándezova ľavicová vláda sa zasadzovala za rovnaké podmienky pre ženy či proti násiliu na ženách. Na to poukázal súčasný prezident Javier Milei, ktorého vláda nechala zrušiť niektoré úrady, ktoré túto agendu riešili. Ultraliberálny prezident ich totiž považoval pre potláčanie domáceho násilia za zbytočné. "Jediným spôsobom, ako znížiť tieto zločiny, je tvrdý prístup k tým, ktorí ich páchajú," uviedol prezident, ktorý v súvislosti s kauzou svojho predchodcu hovoril o "progresistickom pokrytectve".