Vznikol investigatívny projekt o geopolitike propagandy Propaganda Monitor

Vznikol investigatívny projekt o geopolitike propagandy Propaganda Monitor

Medzinárodná organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) spustila 30. septembra projekt „Propaganda Monitor“, ktorý má za cieľ informovať a konať proti propagande a dezinformačným mechanizmom s prispením medzinárodných expertov. V tíme investigatívcov je aj zástupca zo Slovenska.

 Prvá sezóna sa zameria na ruskú propagandu, s osobitným zameraním na RT, propagandistický kanál kontrolovaný ruskou vládou, ktorý hrá zásadnú úlohu pri šírení kremeľských dezinformácií po celom svete.

30. septembra bolo spustené webové rozhranie venované Monitoru propagandy, ktoré spája nové prieskumy na túto tému a bude pravidelne aktualizovaný o nové články. „Spustenie Monitora propagandy završuje ambíciu Reportérov bez hraníc bojovať na všetkých frontoch a proti najautoritatívnejším režimom proti propagande prostredníctvom mobilizácie siete organizácie po celom svete. Hoci sa prvá sezóna projektu zameriava na propagandu zavedenú Kremľom vo všetkých regiónoch sveta, RSF si dobre uvedomuje, že tento fenomén sa neobmedzuje len na kancelárie Vladimíra Putina. Naša túžba odhaliť rozsiahle stratégie propagandy je jadrom mandátu organizácie: umožniť každému občanovi, nech je kdekoľvek na svete, prístup k spoľahlivým, nezávislým a pluralitným informáciám. Prieskumy, veľké rozhovory a analýzy geopolitiky propagandy, ktoré ponúka Propaganda Monitor, budú tvoriť základný kameň tejto ambície," povedal Thibaut Bruttin, generálny riaditeľ RSF.

Táto platforma spája investigatívu a analýzy RSF, ktoré už boli na túto tému vypracované, ako je správa o Malkevitchovej propagande, o tom, ako Kremeľ trénuje vojnových „korešpondentov“ na prácu na okupovaných územiach Ukrajiny alebo dokonca ako RT povzbudzuje svojich pešiakov v Afrike.

Vo výkonnom výbore medzinárodných akademikov je aj Daniel Milo, slovenský analytik a expert na boj proti dezinformáciám, hybridným hrozbám a extrémizmu. Za minulej vlády viedol Centrum pre boj proti hybridným hrozbám na Ministerstve vnútra SR, bol poradcom kancelárie OBSE, koordinátorom boja proti extrémizmu politiky v kancelárii ministra vnútra, osobitným poradcom ministra spravodlivosti a vedúceho programu STRATCOM na GLOBSEC.

Monitor propagandy obsahuje aj časť venovanú riešeniam navrhovaným RSF v boji proti propagande. Od spustenia satelitného balíka Svoboda, ktorý poskytuje 4,5 miliónom domácnostiam v Ruskej federácii a 800 000 domácnostiam na okupovaných územiach Ukrajiny prístup k spoľahlivým zdrojom informácií, až po operáciu Collateral Freedom, ktorá poskytuje zrkadlové stránky cenzurovaným médiám, RSF je už roky na všetkých frontoch, aby odhaľovala propagandu a umožnila občanom prístup k spoľahlivým informáciám.