Novinami, ktoré propagujú Kotlebu, sa už zaoberá prokuratúra

Novinami, ktoré propagujú Kotlebu, sa už zaoberá prokuratúra Foto: BBSK

Poslanci BBSK odmietajú, aby z peňazí daňových poplatníkov vychádzali noviny propagujúce Kotlebu a jeho myšlienky. Historik hovorí o propagácii fašizmu. O osude novín sa rozhodne onedlho.

 

 

Banskobystrický župan Marián Kotleba si urobil zo župných novín Náš kraj propagandistický leták, ktorý propaguje nielen jeho ako osobu a jeho názory, ale aj ospevuje vojnový Slovenský štát.
Obsah mesačníka už skúma z trestnoprávneho hľadiska prokuratúra. Článkami v novinách sa z vlastnej iniciatívy začala zaoberať banskobystrická okresná prokuratúra, pre Pravdu to potvrdil hovorca prokuratúry.

Viac: Krajské noviny sa stali propagandistickým letákom Mariána Kotlebu

Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej, ktorú Pravda oslovila, môže ísť o dva trestné činy. Jedným je zneužívanie právomocí verejného činiteľa. „Finančné prostriedky, ktoré má ako verejný činiteľ určitým spôsobom obhospodarovať, použil na niečo, na čo by určené nemali byť a urobil tak z titulu svojej funkcie, svojho postavenia," povedala Kurilovská.

Na články, v ktorých noviny vyzdvihujú slovenský štát, sa dá podľa nej pozrieť z hľadiska trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. „Na základe určitých historických reálií môžeme hovoriť o tom, že slovenský štát vykazoval znaky klérofašistického štátu. V tomto prípade ako keby sa popieralo to, čo sa v ňom odohralo zlé v súvislosti s ľudskými právami," uviedla Kurilovská.

Noviny ospevujú Tisa a Slovenský vojnový štát, informácie neberú od historikov, ale z časopisu Slovák, ktorý bol ústredným orgánom Hlinkovej slovenskej ľudovej strany počas vojny a nacionálne orientovaného týždenníka Zmena. Historik a riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev to považuje za absurdné a vyhlásil, že už dávno nečítal takú hŕbu nezmyslov a hlúpostí. „Keď je v čele župy fašista, výklad dejín môže byť len profašistický," povedal Mičev pre Sme.

V rozpočte na tento rok, ktorý župní poslanci schválili vo februári a Kotleba ho nepodpísal, na mesačník nie je vyčlenená žiadna suma, zmluva s pôvodnou tlačiarňou skončila v novembri minulého roka. Župa funguje podľa provizória a mesačník vychádza aj naďalej.
Župný úrad vo februári uzavrel novú zmluvu za 20 088 eur na tlač a distribúciu piatich vydaní. V náklade 240 tisíc kusov je distribuovaný do domácností v Banskobystrickom kraji.

Poslanci mestského zastupiteľstva prijali uznesenie, v ktorom vyjadrili nesúhlas s prejavmi separatizmu a extrémizmu a so znevažovaním symbolov Únie. V piatok sa pokúsia opäť predložiť nový rozpočet, ktorý s financovaním novín nepočíta.