Gašparovič: Médiá sú spolitizovaným manipulátorom

Gašparovič: Médiá sú spolitizovaným manipulátorom Reprofoto TA3

Dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič využil posledné dni v úrade na to, aby poslancom a ľuďom prečítal svoj pohľad na stav spoločnosti, v ktorom nie malý priestor venoval sťažnostiam na médiá.

 

 

"Verejnosť je stále viac kontrolovaná ekonomickou mocou a médiami. Stráca autonómnosť a médiá ju vytláčajú a nadmerne preberajú jej pôvodné poslanie kritického posudzovania diania v krajine," povedal Gašparovič, podľa ktorého väčšina médií už nie je pre verejnosť objektívnym sprostredkovateľom informácií a názorov, ale je pričasto ich spolitizovaným manipulátorom.

"Médiá nie sú súčasťou politického systému, ani nesmú byť, ale často sa tak správajú. Pre občanov je neakceptovateľné, že prestávajú byť aktérmi utvárania verejného života. Nie sú objektívne informovaní. Sú skôr ovplyvňovaní, niekedy až zavádzaní," povedal Gašparovič, podľa ktorého médiá sú na vine, za nízku účasť občanov vo voľbách.

"Vývoj akokeby sa uberal k mediokracii, väčšina médií nie je nezávislá ale nimi ani nemôže byť. Otázka zodpovednosti médií voči spoločnosti ostáva žiaľ do dnešného dňa nezodpovedaná," povedal.

Kritizoval aj mladých ľudí za plytké diskusie na sociálnych sieťach, ktoré formujú virtuálne problémy.

V kritike pokračoval aj v rozhovore v Téme dňa na TA3. Podľa neho novinári nemali záujem informovať o jeho práci o jeho rokovaniach s ministrami. "Skôr mali záujem o to, aby v otázkach, ktoré si mysleli, že im zvýšia predajnosť ...o nejakú klebetu, alebo niečo, kde dokázali z polopravdy urobiť nejaký boom. No nie všetci. S novinármi, ktorí nechcú vidieť pravdu a nechcú hľadať pravdu, ani potom nie je záujem s nimi dostávať sa do nejakej diskusie," povedal.

V TA3 problém nevidí a moderátorovi Petrovi Bielikovi sa poďakoval: "Vám pán redaktor chcem poďakovať. Prostredníctvom vás, vašej televízii, že si myslím, za tie roky, kedy vaša televízia vznikla, ste urobili kus dobrej práce najmä pokiaľ ide o objektívne hodnotenia a takto ste vysielali signál občanom, ako sa môžu správať, ako môžu zapôsobiť a pôsobiť na chod štátu."

Na nahrávke TA3 rozpráva Gašparovič o médiách od približne 28 minúty.