Fair-play: Napíšte nemeckému vlastníkovi denníka Sme

Fair-play: Napíšte nemeckému vlastníkovi denníka Sme Archív: Zuzana Wienk

Aliancia Fair-play zverejnila na svojej stránke petíciu, v ktorej vyzýva čitateľov, aby tiež napísali nemeckému vlastníkovi denníka Sme, aby zvážil predaj podielu v Petit Presse finančnej skupine Penta.

 


„Demokracia je v tomto priestore stále krehká a ohrozujú ju najmä miestne finančné skupiny zneužívajúce svoj vplyv a obrovský kapitál na to, aby uniesli štát (state capture) a ohrozili vládu práva v ňom. Médium, ktoré spoluvlastníte (denník Sme vo vydavateľstve Petit Press) bolo už od svojho vzniku mimoriadne dôležitým symbolom verejnej služby a pre obhajobu demokratických hodnôt sa opakovane ukázalo ako zásadné. Ak vstupom skupiny Penta do vášho vydavateľstva padne aj jedna z posledných bášt slobodnej žurnalistiky na Slovensku, bude to veľmi smutné výročie Nežnej revolúcie,"píše Aliancia Fair-play v liste, pod ktorým je online formulár na jeho zaslanie priamo vydavateľovi.

 

Viac: Celý list nemeckému spoluvlastníkovi Petit Press

„Ako občania spoločného európskeho priestoru vás nielen ako podnikateľov, ale aj prevádzkovateľov verejnej služby a spoluobčanov prosíme, aby ste nedopustili predaj polovice vydavateľstva Petit Press skupine Penta. Táto skupina v minulosti opakovane preukázala, že jej poňatie hodnôt negarantuje slobodu a nezávislosť pre novinárov," píše aliancia.

Odporúčame aj: O podiele v Petit Presse, o ktorý má záujem Penta, rokuje SITA

V súčasnosti sa rieši osud vydavateľstva Petit Press, kde polovicu vlastní Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), kde je predsedom predstavenstva Peter Vajda a druhú polovicu vlastní nemecká spoločnosť Rheinisch – Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG). Práve časť, ktorú vlastnia Nemci, chce získať slovenská skupina na čele s Vajdom, no do súboja sa zapojila aj Penta no nepriamo, cez agentúru SITA.