Týždeň vyšiel s titulkou: NIE SME

Týždeň vyšiel s titulkou: NIE SME Foto: .týždeň

Časopis .týždeň dnes vyšiel netradične, s veľkým červeným nápisom NIE SME na bielom podklade a bez titulnej fotografie. Len s podnadpisom: Penta narazila na nečakaný odpor.

 

 

Redakcia .týždňa tak vyslovila podporu denníku SME, kde minulý týždeň viac ako 60 ľudí verejne oznámilo, že ak do vlastníckej štruktúry vstúpi cez agentúru SITA finančná skupina Penta, odídu.

„Tento postoj je prejavom statočnosti a zasluhuje si obdiv. Títo redaktori sa možno vzdávajú práce, ktorá ich živí a ktorá ich baví. Možno budú musieť ísť do neistoty, pretože mediálny trh momentálne neponúka na Slovensku veľa atraktívnych príležitostí a rozbiehať nové projekty je v dnešnej situácii tiež veľký risk," píše .týždeň.

"Redakcie SME a .týždňa sa občas škriepime, kritizujeme, ohovárame, občas si zo seba uťahujeme, aj vášnivo nesúhlasíme, ale vzájomne sa rešpektujeme a v tomto zápase SME stojíme jednoznačne na strane svojich kolegov a vyjadrujeme im rešpekt a podporu," napísala v komentári Eva Čobejová.

Podľa .týždňa vďaka kauze Gorila vieme, že v Pente majú nízko nastavený štandard v biznis etike a ich predstavy o spoločenskej zodpovednosti boli alebo sú zvláštne. Kauza Gorila mohla Pente pomôcť k tomu, aby zmenila svoje správanie a pomaly presviedčala verejnosť, že naozaj nie je démonom zla. „Kúpa médií však nie je tá najlepšia cesta, ako si získať rešpekt v spoločnosti."

Podporu redakcii SME vyjadril z novinárov napríklad aj šéf webu Jetotak.sk a moderátor diskusnej relácie v RTVS Michal Havran (na svojom verejnom profile na Facebooku), ale aj českí novinári, ktorí odišli z českých médií, keď nakupoval Andrej Babiš. "Redakce SME ale hlavně nastolila oligarchizaci médií jako vážné společenské téma. Každý, kdo by se rozhodl do služeb Penty na jejich místa nastoupit, bude pod silným společenským tlakem. Bude muset hledat argumenty, proč není prodejný, když se rozhodl dát do služeb Penty. Společenská ostrakizace je velmi účinnou silou pro vymáhání nepsaných pravidel. Málokdo chce dlouhodobě žít s pocity prodejnosti, studu a trapnosti," napísalo Echo24.

Odporúčame aj: Penta chce ovládať médiá. Má to háčik

„Vyjadřujeme redaktorům podporu. Věříme, že téma vstupu silných finančních skupin do médií ve středoevropském regionu a jeho důsledky by se mělo mnohem více veřejně diskutovat. Tak, aby nedošlo k postupnému vyprázdňování obsahu, ústupu kritických analýz a obecně editoriální kultury potřebné pro zdravý rozvoj společností, napísala bývalá šéfka Nových médií v Českej televízii Pavlína Kvapilová, dnes mediálna analytička, ktorá vytvorila na Facebooku skupinu "Podporujeme odvážnych redaktorov SME."