Vo vyhlásení o predaji akcií Petit Pressu nemecký vlastník Pentu nespomína

J. Werle J. Werle Foto: Rheinischepost

Aj keď Penta sa otvorene hlási ku kontrole SME a spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák dal vyhlásenie, v ktorom zaručuje, že ponechá redaktorom redakčnú slobodu, nemecký vlastník píše štýlom, že jeho 50 percentný podiel v SME prechádza len do rúk agentúry SITA. Pentu nikde nespomína.

 

 

Vo vyhlásení, ktoré má Omédiách.com k dispozícií, nemecká mediálna skupina Rheinische Post Mediengruppe píše, že uzavrela dohodu o odpredaji svojho 50-percentného podielu v slovenskom vydavateľstve Petit Press. Kupujúcim je dcérska spoločnosť súkromnej tlačovej agentúry SITA. "Dohoda nadobudla účinnosť, keďže spoluvlastník Petit Pressu a dcérska spoločnosť českej finančnej skupiny Proxy Finance, spoločnosť PSIS si neuplatnila predkupné právo podľa stanov a slovenskej legislatívy," píše nemecký vlastník.

Viac: Haščák odkazuje do SME, že nedôjde k ohrozeniu slobody slova a ani k obmedzeniu ich práv

„Petit Press má skvelé predpoklady, aby aj v budúcnosti zohrával dôležitú úlohu na meniacom sa mediálnom trhu na Slovensku. Hoci sme naďalej presvedčení o príťažlivosti spoločnosti a trhu, predaj je logickým krokom po odpredaji našich aktivít v Českej republike. Petit Pressu, jeho manažérom a zamestnancom prajeme všetko najlepšie a veľa úspechov v rámci novej akcionárskej štruktúry. Po tomto predaji sa Rheinische Post Mediengruppe sústredí na mediálne aktivity v Nemecku, rastúce sektory digitálneho podnikania ako aj na celosvetové služby v oblasti prekladov a správy dokumentov," povedal konateľ vydavateľstva Rheinische Post Mediengruppe a člen dozornej rady Petit Pressu Johannes Werle s tým, že predávajúca a kupujúca strana sa dohodli, že detaily transakcie nezverejnia.

Je pravdepodobné, že suma, za ktorú predávajú podiel tlačovej agentúre SITA, je 15 miliónov, keďže za takúto cenu chce od SITA kúpiť podiel slovenský vlastník spoločnosť PSIS.
Peter Vajda, zástupca spoločnosti PSIS, ktorá vlastní 50 percentný podiel v Petit Presse, a šéf vydavateľstva Alexej Fulmek chcú ešte transakciu zvrátiť tak, že SITA získa majoritu alebo od SITA celý podiel kúpia.

Odporúčame aj: Fulmek: Sita s Pentou majú náš návrh, že ich podiel odkúpime za 15 miliónov

Skupina Petit Press je jedným z popredných vydavateľských a mediálnych domov na Slovensku. Do jej portfólia patria denník SME, východoslovenský denník Korzár, sieť regionálnych médií, jediný denník v maďarskom jazyku Új Szó, anglický týždenník The Slovak Spectator a niekoľko časopisov. Skupina vlastní aj spravodajský portál sme.sk, niekoľko ďalších webových portálov a modernú tlačiareň v Bratislave.