Okresný prokurátor zrušil obvinenie novinárky za ohováranie

Okresný prokurátor zrušil obvinenie novinárky za ohováranie Ilustr. foto RTVS

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava II. zrušil obvinenie voči novinárke Júlii Mikolášikovej za ohováranie bývalého šéfa policajnej inšpekcie Ivana Ševčíka.

 

 

O zrušení obvinenia bývalej novinárky denníka Nový Čas informoval Pavol Múdry, zástupca IPI na Slovensku.

Mikolášikovú pred mesiacom obvinili z ohovárania za zverejnenie a interpretovanie vyjadrení, ktoré odzneli na verejnom súdnom pojednávaní.

Trestné oznámenie podal šéf policajnej inšpekcie Ivan Ševčík. Nepáčilo sa mu, že v článku o bytovej a pozemkovej mafii z októbra 2012 sa spomína jeho meno.

Viac: Podrobnosti o trestnom stíhaní Júlie Mikolášikovej

„IPI Slovensko považoval obvinenie novinárky Mikolášikovej od počiatku za opätovný pokus verejného činiteľa zastrašiť novinárov a médiá a odradiť ich od plnenia si funkcie kontroly verejnej moci a informovania verejnosti o podobných prípadoch." píše vo svojom stanovisku IPI.

Prokurátor v odôvodnení konštatoval, že..."pri vyhodnocovaní obsahu zverejnených informácií nie je nepodstatným ani fakt, že Ivan Ševčík zastával verejnú funkciu riaditeľa ÚBOKU, pričom v tejto súvislosti tiež poukazujem na oveľa širšie hranice prípustnosti kritiky," a ďalej usudzuje, že, novinárka pravdivo informovala „o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedela na hlavnom pojednávaní počas výsluchu obžalovaného Jozefa Draga a nemala žiadny dôvod preverovať ich eventuálnu dôveryhodnosť."

IPI Slovensko konštatuje, že ostatné rozhodnutia prokurátorov (prípady novinárov Karolyiho a Mikolášikovej) rešpektujú stanoviská a rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva i Ústavného súdu SR, ktoré právo verejnosti na informácie povyšuje nad právo na ochranu osobnosti najmä u verejných činiteľov. IPI verí, že tento trend bude pokračovať.