Print this page

Štulajter vydržal v Babišových HNkách len tri mesiace Reprofoto: tv,sme.sk

Ivan Štulajter, bývalý redaktor denníka Sme, prišiel do Hospodárskych novín na prelome rokov. V skúšobnej lehote z vydavateľstva Mafra Slovakia, ktoré patrí pod Agrofert Andreja Babiša, odišiel.

 


„Neodchádzam za inou ponukou, ale preto, že som tam nechcel byť," povedal pre Omédiách.com Štulajter.

 

Štulajter bol riaditeľom redakcie Hospodárskych novín, na starosti mal obsahovú časť HN, celé spravodajstvo a analytické oddelenie. Šlo o novovytvorenú pozíciu v rámci redakcia, ktorá sa osvedčila v českej Mafre.

Viac: Štulajter riaditeľom redakcie Hospodárskych novín

„S ohľadom na veľmi dobré vzťahy, ktoré som mal s redaktormi, nebudem popisovať konkrétne udalosti, vedúce k môjmu rozhodnutiu. Poviem len toľko, že nezávislá a kritická žurnalistika v tom dobrom slova zmysle vyžaduje iné nastavenie vzťahov medzi vrcholnými manažérmi vydavateľstva a redakciou. Tak je možné docieliť, aby rôzne politické a ekonomické tlaky zostávali za dverami redakcie a nezmenšovali priestor slobody, ktorý novinár pre svoju prácu potrebuje," povedal pre Mediálne.sk Štulajter.

Riaditeľ vydavateľstva Vladimír Mužík odchod Štulajtera nechcel komentovať.

Pokúšame sa získať stanovisko šéfredaktorky Marcely Šimkovej.

Ivan Štulajter pôsobil v Rádiu Slobodná Európa - najskôr v slovenskej redakcii a potom v centrále. Neskôr pracoval v denníku Sme, posledné roky šéfoval komunikácii politickej strany SaS.