Bývalý dôstojník CIA v článku varuje pred Babišom

Bývalý dôstojník CIA v článku varuje pred Babišom Foto: Archív A.B.

Americký konzervatívny web The Daily Caller napísal rozsiahly článok o politikovi Andrejovi Babišovi. Autor naznačuje, že jeho väzby a väzby jeho otca z čias komunistickej éry, môžu slúžiť politikovi k udržiavaniu moci.

 


Autor textu, niekdajší vyznamenaný dôstojník CIA Gary Berntsen sa v článku pýta, kde vzal český politik peniaze na prevzatie Agrofertu, čo to môže mať spoločné s predajom zbraní na čiernom trhu alebo kam vlastne plynú peniaze z českej štátnej pokladnice.

Babišov Agrofert kontroluje viaceré médiá v Česku. Na Slovensku mu patrí vydavateľstvo Hospodárskych novín, ktoré sa po novom volá Mafra Slovakia (pôvodne Ecopress).
Článok si všimol český web parlamentnilisty.cz.

 

Gary Berntsen sa pýta, či po FIFA prídu na rad aj iné vyšetrovania na starom kontinente – napríklad vicepremiér českej vlády Andrej Babiš (ANO), ktorý má konflikt záujmov. V článku o Babišovi sa odvoláva aj na informácie, ktoré pred časom zverejnil časopis Foreign Policy. „V článku Foreign Policy sa dočítame, že Babiš bol spriaznený s KGB a že jeho otec bol zapletený do predaja zbraní na čiernom trhu, keď bol vedúcim pracovníkom v spoločnosti Petrimex, československej štátnej chemickej spoločnosti. Počas tej doby bol Babiš tiež zapojený do obchodu s chemickými zbraňami a s fosfátom so Sýriou a africkými krajinami. Neskôr opustil Petrimex a prevzal kontrolu nad spoločnosťou Agrofert, ktorá teraz dominuje českému poľnohospodárstvu a petrochemického priemyslu. Správa z novembra 2014 upozornila na zásielku zbraní do Islamského štátu z Českej republiky, ale k dnešnému dňu nevieme nič o tom, že by sa táto záležitosť  vyšetrovala. Prečo česká vláda  nemá záujem na vyšetrenie tohto prípadu?" píše Berntsen.

Autor sa ďalej pýta, kde vzal Babiš peniaze na prevzatie Agrofertu, keď bol len manažérom firmy Petrimex, ale aj na údajné toky peňazí zo štátnej pokladnice do bánk v Luxembursku a Švajčiarsku, či údajné prepojenie s prokuratúrou. Vyslovuje ďalšie podozrenia, napríklad spomína možné prepojenie na obchod so zbraňami s islamistami z IS.