Moslimovia kritizujú slovenské médiá aj politikov

Moslimovia kritizujú slovenské médiá aj politikov Foto: islamonline.sk

"Islamská nadácia na Slovensku s poľutovaním konštatuje, že dlhodobo mediálne nezvládnutá problematika participácie štátov Európskej únie na utečeneckej kríze, ktorá postihla stredomorské krajiny EÚ, vyústila do otvoreného, avšak, žiaľ, očakávaného pochodu nenávisti, ktorého svedkami a obeťami sa stali obyvatelia a návštevníci Bratislavy."

 

 

Píše Islamská nadácia na Slovensku vo vyhlásení, v ktorom kritizuje sobotňajší pochod, politikov aj slovenské médiá.

„Z dôvodu opakovane negatívneho zobrazovania moslimov a islamu viacerými slovenskými médiami a niektorými politikmi, ktorí sa v snahe získať hlasy frustrovanej časti slovenskej spoločnosti čoraz častejšie uchyľujú k nevyberaným a nepravdivým útokom na islám, sa ústredným motívom sobotňajšieho pochodu stúpencov krajnej pravice stala téma údajnej islamizácie. Žiaľ, neostalo len pri transparentoch a heslách proti muslimom a tým, ktorí sa verejne zastávajú ich práv – občanov a obyvateľov Slovenskej republiky. Obeťou takto prehlbujúcej sa nenávisti, sa stala i moslimská rodina s malým dieťaťom, ktorá v tento deň navštívila Bratislavu," píšu moslimovia vo výzve.

Odmietajú násilia a odsudzujú činy tých, ktorí v mene islamu šíria teror a nenávisť v rôznych kútoch sveta. "Islamská komunita na Slovensku sa jednoznačne a verejne hlási k ideám a hodnotám slobody, spravodlivosti a solidarity a rešpektuje Ústavu a zákony SR. Navzdory takto deklarovanému postoju sú moslimovia na Slovensku naďalej stigmatizovaní a verbálne napádaní zo strany niektorých politických strán, verejných osobností a médií a to, žiaľ, nielen tých, ktorí sa hlásia k ideám krajnej pravice," píše nadácia, ktorá kritizuje napríklad vyjadrenia Andreja Danka zo SNS, ktorý v minulosti vyhlásil, že sa bude usilovať o legislatívne zásahy proti moslimskej komunite.

Nadácia apeluje na slovenských politikov, aby podnikli potrebné kroky na ochranu moslimov pred ďalšími násilnosťami, ktorých obeťami by sa mohli stať v prípade stupňujúcej sa protiislamskej rétoriky. „Hystéria, ktorú vyvolala „diskusia" okolo migrantov v mnohom pripomína tú, ktorá bola v 30. rokoch minulého storočia namierená voči európskym židom. Prosíme ich, aby túto hrozbu nepodceňovali a nedopustili tým opakovaniu činov, ktoré v minulosti nasledovali po slovách nenávisti," píšu.