Miera slobody slova sa zhoršuje

Miera slobody slova sa zhoršuje Ilustr.foto

Zástupkyňa Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes upozornila, že atmosféra pre prácu novinárov v Európe sa zhoršuje. Kritizovala v tejto súvislosti Ukrajinu, pobaltské štáty a Maďarsko. Informovala o tom agentúra AP.

"V mene bezpečnosti vlády prijímajú opatrenia, ktoré majú negatívny vplyv na slobodu médií a slobodu prejavu, a to sa týka aj zavedených demokracií," povedala dnes vo Varšave Dunja Mijatovič z OBSE.

Ako príklady zhoršovania slobody slova Mijatovič uviedla Ukrajinu alebo Pobaltie, v ktorých sa vlády snažia zamedziť práci novinárov sa silno proruskými názormi.

Kyjev sa pred niekoľkými dňami stal terčom kritiky, keď na zoznam nežiaducich osôb zaradil desiatky zahraničných novinárov a blogerov, ktorí informovali z Ukrajiny o situácii na východe krajiny. Objavila sa medzi nimi aj trojica zamestnancov moskovskej pobočky britskej BBC.

Pobaltské krajiny zas deportovali novinárov kvôli obavám, že slúžia ako nástroj ruskej propagandy.

Minulý týždeň Mijatovič vyzvala Maďarsko, aby prestali ohrozovať novinárov. Urobila tak potom, ako maďarskí policajti zbili a zadržali reportérov, ktorí informovali o utečenecké kríze v Európe. Medzi zaadržanými zahraničnými novinármi bola aj redaktorka Denníka N. V tejto súvislosti spomenula štyri prípady.

Vláda v Budapešti poprela, že by sa niečo také stalo, aj keď o incidentoch informovali viaceré redakcie. "Hovoriť, že sa nič také nestalo, je dosť cynické," uviedla dnes Mijatovič. "Biť novinárov, zadržiavať ich, žiadať ich o vymazanie záznamov, ničiť ich vybavenie - to je rozhodne niečo, čo by som nerada videla v akejkoľvek krajine, ale keď hovoríme o EÚ a vyspelých demokraciách, ide o niečo úplne neprijateľné," dodala.