Správa o právnom štáte: EÚ musí využiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby prinútila štáty rešpektovať slobodu tlače

Správa o právnom štáte: EÚ musí využiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby prinútila štáty rešpektovať slobodu tlače Reprofoto EP

Piata výročná správa k právnemu štátu opäť upozorňuje na ohrozenie nezávislosti médií a bezpečnosti novinárov v členských štátoch Európskej únie (EÚ). Správa upozorňuje aj na situáciu na Slovensku. Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyzýva Európsku komisiu, aby využila všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby prinútila štáty konať, najmä aby už nefinancovala štáty, ktoré ohrozujú slobodu tlače.

 Európska komisia zverejnila túto stredu 24. júla svoju piatu správu o právnom štáte, v ktorej sa uvádzajú „pretrvávajúce obavy v niektorých štátoch týkajúce sa nezávislosti verejnoprávnych médií, bezpečnosti novinárov, pripisovania štátnej reklamy alebo dokonca práva na prístup k verejným dokumentom“.

Správa upozorňuje zna horšenie slobody tlače najmä na Slovensku a v Taliansku, a stagnujúcu situáciu v Grécku.

„Príliš veľa členských štátov EÚ zostáva pasívnych zoči-voči poklesu slobody tlače. Niektorí, ako Slovensko a Maďarsko, zachádzajú dokonca až tak ďaleko, že ju ohrozujú. Teraz je naliehavé, aby Komisia zaradila vyššiu rýchlosť tvárou v tvár politickým a hospodárskym tlakom zaťažujúcim novinárov a médiá, ktoré identifikovala. RSF vyzýva členské štáty, aby čo najskôr splnili európsku legislatívu o slobode médií (EMFA), odporúčanie EÚ z roku 2021 o bezpečnosti novinárov a legislatívu proti postupom SLAPP (SLAPP) ," povedala Júlia Majerczak, riaditeľka bruselskej kancelárie RSF.

Organizácia zároveň vyzýva Európsku komisiu, aby v plnej miere využila svoje právomoci a prinútila vzdorujúce štáty konať, a to aj začatím konaní o porušení právnych predpisov a podmienkou na získanie finančných prostriedkov z dodržiavania zásad právneho štátu. "EÚ nemôže pokračovať vo financovaní vlád, ktoré ohrozujú slobodu tlače. Chrbtová kosť demokracie, obrana slobody tlače a práva na informácie si zaslúži viac ako len odporúčania."


Správa, ktorá zahŕňa 27 krajín EÚ a štyri kandidátske krajiny západného Balkánu, obsahuje konkrétne odporúčania pre 22 členských štátov a vyzýva ich, aby prijali opatrenia na ochranu slobody, nezávislosti a plurality médií, ako aj bezpečnostných novinárov.

Kým podľa Komisie 68 % odporúčaní z roku 2023 štáty čiastočne alebo úplne dodržiavali, RSF poznamenáva, že sú príliš málo rešpektované v štátoch, kde je sloboda tlače najviac ohrozená, ako je Grécko, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko. „Maďarsko je pre Komisiu skutočným systémovým problémom z hľadiska právneho štátu“ potvrdil aj európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý správu o právnom štáte 24. júla v Bruseli.

Pred Európskym parlamentom 18. júla predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že rešpektovanie zásad právneho štátu chce urobiť „imperatívom pre udeľovanie európskych fondov“.