Kostolný ocenil neagresívny tón premiéra

 Kostolný ocenil neagresívny tón premiéra

Na otvorený list premiéra odpovedá šéfredaktor SME rovnako listom, v ktorom hneď na začiatku vyjadril potešenie z tónu listu Roberta Fica.

 

 

„Som rád, že sa naďalej pokúšate o neagresívny tón a nevraciate sa k otvoreným útokom na slobodné médiá, ako tomu bolo v minulosti," píše hneď v úvode Matúš Kostolný. Premiér sa totiž nie vždy takto ohľaduplne a diplomaticky vyjadroval na adresu novinárov, ako v otvorenom liste šéfredaktorovi SME. Známe sú jeho pomenovania ako slizký had, hyena či prostitútka.

„Oceňujem tiež, že si uvedomujete, že miera kritiky verejne činných osôb je podstatne širšia ako v prípade ostatných občanov. Nie celkom potom ale chápem, kde denník SME prekračuje nepísanú líniu vo vzťahu médií s verejnými činiteľmi," píše šéfredaktor a zdôrazňuje, že denník je nezávislý a kritický bez ohľadu na to, kto vládne.

Odporúčame aj: Fico šéfredaktorovi SME: Mieru kritiky prekračujete

Zároveň Kostolný reaguje na dva príklady z listu premiéra.

Prvým je informovanie o výrokoch premiéra k situácii na Ukrajine. „V predošlom liste som Vám písal, že sme na konferencii, kde ste sa k Ukrajine po týždni mlčania vyjadrili, neboli. Uisťoval som Vás, že nebolo naším zámerom dezinterpretovať Vaše slová. Preto sme správu na webe okamžite doplnili a na druhý deň sme sa téme opäť venovali na titulnej strane aj na stránkach zahraničných správ. Vaše vyjadrenia sme uviedli v širšom kontexte. Na opravu hodnotiaceho úsudku, ktorú ste žiadali, som ale dôvod nevidel."

Druhým bol článok Bulharsko sa búri a Slovensko spí. „Píšete, že navádzame občanov k demonštráciám a protestom. Text, ktorý kritizujete nie je spravodajským článkom ani redakčným komentárom. Je to glosa spisovateľa Michala Hvoreckého. Ak ste ju čítali, musíte vedieť, že v nej opisuje situáciu v Bulharsku a o navádzaní na demonštrácie na Slovensku nemôže byť reč," píše Kostolný.