Investigatívnemu novinárovi už nehrozí väzenie za článok

Investigatívnemu novinárovi už nehrozí väzenie za článok Foto: Markíza

Novinár Dušan Karolyi už nie je trestne stíhaný.

 

 

„Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes 1. otóbra po preskúmaní príslušných spisových materiálov zrušil uznesenie prokurátora Okresnej prokuratúry Prešov o zamietnutí sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia a zároveň zrušil i uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru, ktorým bolo vznesené obvinenie Mgr. Dušanovi K.," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Zároveň generálny prokurátor vyšetrovateľovi PZ prikázal, aby vo veci opätovne konal a rozhodol.

Investigatívny novinár Dušan Karolyi bol trestne stíhaný za článok v týždenníku Trend Prešovská Hlava XXII, kde kritizoval pomery v slovenskom súdnictve, kde písal o prípade bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite Jaroslava Dujavu, ktorý zorganizoval nezákonné nasadenie kukláčov, bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, bol zaň trestne stíhaný, ale súdy nekonali a trestné stíhanie bolo premlčané.

Vyšetrovateľ za tento článok obvinil Karolyiho zo spáchania trestného činu ohovárania. Na webe vznikla Iniciatíva na podporu trestne stíhaného novinára Karolyiho, ku ktorej sa pridávajú novinári, aktivisti aj politici.

Viac: Proti stíhaniu novinára sa podpisujú známe osobnosti. Chcú byť stíhané tiež

Proti trestnému stíhaniu sa ozvala aj slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu.

Karolyi bol v minulosti redaktorom investigatívnej relácie TV Markíza Paľba, pracoval v Trende a aktuálne je šéfredaktorom nového večerníka v Košiciach - Košice:dnes.