Kto má byť nový spoluvlastník Petit Pressu a čo plánuje?

Kto má byť nový spoluvlastník Petit Pressu a čo plánuje? Foto: Darmyn Jean-Louis

Ak transakciu, ktorú v utorok oznámil nemecký spluvlastník vydavateľstva Petit Press, schváli aj Protimonopolný úrad, tak polovičný podiel vo vydavateľstve denníka SME získa nová dcérska spoločnosť agentúry SITA s názvom Namav.

 

 

Spoločnosť Namav vznikla len v auguste, patrí agentúre SITA a konateľmi sú Igor Grošaft a Ivan Sámel, generálny riaditeľ tlačovej agentúry SITA.

Igor Grošaft viedol rokovania s nemeckou spoločnosťou Rheinische Post Mediengruppe. „Akvizícia 50-percentného podielu v Petit Press umožňuje SITA podieľať sa na synergiách na silne sa konsolidujúcom slovenskom mediálnom trhu. Tieto synergie budú prínosom pre všetky strany zúčastnené na transakcii," povedal  Grošaft vo vyhlásení. Obe strany sa dohodli, že podrobnosti transakcie nezverejňujú.

Grošaft opovedal aj na niektoré otázky Omédiách.com:

Aké budú vaše prvé kroky vo vydavateľstve?
Vzhľadom na to, že ukončenie transakcie bude trvať ešte radovo týždne, žiadne "prvé kroky" nie sú v pláne. Platí naše stanovisko, že nebudeme zasahovať do práce redakcie, práve naopak garantujeme nezávislosť. Vzťahy nebudú nad rámec súčasných vzťahov akcionár- manažment - redakcia.

Čo hovoríte na reakciu časti redakcie SME, ktorá je pripravená dať výpoveď?
Nekomentujem to.

Je možné, že od kúpy akcií ustúpite?
Transakcia pokračuje podľa zmluvy, rokujeme so súčasným spoluakcionárom o usporiadaní vzťahov a finálnych akcionárskych podieloch.

Aký podiel máte, resp. chcete mať?
-

V akom vzťahu ste s Pentou?
Penta participuje na financovaní kúpnej ceny.

 

Igor Grošaft je spolumajiteľom SITA. Bývalý člen prezídia FNM bol ako nominant SDKÚ v predstavenstve štátnej Slovenskej energetickej prenosovej sústavy, (SEPS). Po tom, ako sa v roku 2012 jeho meno objavilo v údajnom spise SIS Gorila, podľa ktorej sa mal podieľať na presadzovaní záujmov skupiny Penta pri privatizácii, Grošaft požiadal vtedajšieho ministra hospodárstva Juraja Miškova, aby ho odvolal z funkcie v SEPSe. Hospodárske noviny aj aktuálne.sk spojili jeho meno s Radoslavom Procházkom.

Svoju fotku k článku odmietol poskytnúť.