Nový spolumajiteľ SME zatajuje, čo sám za vydavateľstvo zaplatil

Nový spolumajiteľ SME zatajuje, čo sám za vydavateľstvo zaplatil Titulka Trendu

Ak Protimonopolný úrad dá súhlas, dcérska spoločnosť agentúry SITA na čele s jej majiteľom Igorom Grošaftom sa stane polovičným vlastníkom vydavateľstva Petit Press. Prečo sa majiteľ agentúry SITA, ktorá je posledné dva roky v strate, rozhodol kúpiť polovicu výrazne silnejšieho vydavateľstva, s peniazmi od Penty?

 

 

„Len pre synergie a nič iné. Keď to spravíme, ušetríme milióny na redakcii, tvorbe obsahu, tlači, distribúcií a ďalších veciach," povedal Igor Grošaft v rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka Trend.

Počas rozhovoru Igor Grošaft ponúkol viacero variantov ohľadom spoluúčasti vlastnej firmy na transakcii: Na otázku či bude mať v transakcii peniaze aj on, najprv odpovedal, že je finančne zainteresovaný a nesie finančné riziko. „Určite áno. Nie som sám, lebo mám spolumajiteľov v SITA." Nekonkretizoval, v akej výške ani v koľkých percentách. Na poznámku redaktora, že Penta oznámila, že kúpu financuje stopercentne, odpovedal: „Nazvime to tak, že nesiem vlastné finančné riziko."

S nemeckým spoluvlastníkom Petit Pressu spoločnosťou RBVG začal rokovať už v marci toho roku.

Napriek tomu, že chce, ako majiteľ SITA budovať so SME synergiu, budúceho svojho partnera spoločnosť PSIS (slovenského spoluvlastníka Petit Pressu) ani šéfa vydavateľstva Alexeja Fulmeka o zámere kúpiť nemecký podiel Petit Pressu neinformoval. V lete, v čase, keď už vrcholili jeho rokovania s nemeckým vlastníkom, sa stretol s Fulmekom, paradoxne aby s ním rokoval o možnom vstupe Petit Pressu do SITA. Fulmek, o tom, že Grošaft rokuje s nemeckým vlastníkom o kúpe podielu v Petit Presse, netušil. Ako povedal pre Omédiách.com je prekvapený, že Igor Grošaft "mu to nepovažoval za potrebné vtedy povedať."

Grošaft to vysvetľuje v rozhovore pre Trend (ktorý patrí tiež pod finančné krídla Penty) tým, že mal záujem o nemecký podiel. „Päť minút po podpise zmluvy som volal Alexejovi Fulmekovi, aby sme sa stretli. Chápem špecifiká redakcie SME, ale nepriateľské prevzatie neprichádza do úvahy. Nebolo to ani v úmysle, ale nie je to ani možné. Bez súhlasu druhého akcionára neviem ovládnuť redakciu. V akcionárskych zmluvách je to postavené tak, že pán Vajda zodpovedá za tvorbu obsahu vydavateľstva."

V rozhovore povedal napríklad aj to, že nevidí logiku aby predával svoj podiel spoločnosti PSIS a aj to, že mediálny biznis nemá žiadne špecifiká. Takto o biznise v médiách uvažuje aj Jaroslav Haščák, spolumajiteľ Penty, s ktorým sa Grošaft pozná približne od roku 1996.

Igor Grošaft je spolumajiteľom SITA. Bývalý člen prezídia FNM bol ako nominant SDKÚ v predstavenstve štátnej Slovenskej energetickej prenosovej sústavy, (SEPS). Po tom, ako sa v roku 2012 jeho meno objavilo v údajnom spise SIS Gorila, podľa ktorej sa mal podieľať na presadzovaní záujmov skupiny Penta pri privatizácii, Grošaft požiadal vtedajšieho ministra hospodárstva Juraja Miškova, aby ho odvolal z funkcie v SEPSe. Hospodárske noviny aj aktuálne.sk spojili jeho meno s Radoslavom Procházkom.