Penta odchádza zo SME a vydavateľstva Petit Press, Fico vytiahol kartu Sorosa (VIDEO)

Penta odchádza zo SME a vydavateľstva Petit Press, Fico vytiahol kartu Sorosa (VIDEO) Ilustr. foto: SME

Skupina Penta už nemá podiel v SME ani vo vydavateľstve Petit Press. O definitívnom odchode Penty dnes informovalo vydavateľstvo Petit Press. Menšinový 34 % podiel Penty kupuje tradičný investor do nezávislých médií Media Development Investment Fund (MDIF) New York, ktorý už v 90-tch rokoch vydavateľstvu pomohol prekonať náročné obdobie za vlády Vladimíra Mečiara pôžičkou, za ktorú vybudovalo vydavateľstvo svoje prvé tlačiarne. Ďalšími investormi sú manažéri spoločnosti Alexej Fulmek, Peter Mačinga a bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu aktuality.sk Marek Václavík, ktorí kupujú zvyšných 5,5% akcií. Cenu transakcie strany nezverejnili.

O odchode Penty informovalo samotné vydavateľstvo, Penta stihla Petit Press s informáciou predbehnúť predbehnúť a o novom majiteľovi informovala prostredníctvom agentúry ČTK s dôrazom, že nový majiteľ je prepojený s finančníkom Georgom Sorosom, filantropom maďarského pôvodu, ktorý roky podporuje občiansku spoločnosť, tretí sektor a ktorý je „obľúbenou“ postavou hejterov a konšpirátorov. Informácie o novom majiteľovi sa chytil Robert Fico, ktorý dlhodobo robí zo Sorosa strašiaka a dokonca zvolal tlačovku, na ktorej povedal, že peniaze Sorosa ovplyvňovali a ovplyvňujú dianie na Slovensku. Tvrdí, že boli a sú využívané na podporu či "likvidáciu" vybraných politikov.


MDIF je neziskový investičný fond pre nezávislé médiá aktívny najmä v krajinách, kde môže byť ohrozený prístup k nezávislým médiám. Poskytuje výhodné pôžičky a kapitálové financovanie médiám, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v udržaní slobody slova vo svojich domovských krajinách. Je financovaný skupinou nadácií a investorov, ktoré od vzniku fondu v roku 1996 pomohli slobodným médiám v 44 krajinách. Nadácia OSF Georga Sorosa patrí medzi najväčších podporovateľov fondu.

Penta vstúpila do vydavateľstva koncom roku 2014, jej príchod sprevádzal odpor mnohých redaktorov, ktorí následne spolu so šéfredaktorom Matúšom Kostolným odišli a založili Denník N. Príchod finančnej skupiny do vydavateľstva nebol transparentný a priamočiary. Za Pentu vstupovala do vydavateľstva spoločnosť NAMAV, dcérska spoločnosť agentúry SITA. Penta sa spočiatku tvárila, že s obchodom nič nemá. Penta vo vydavateľstve Petit Press získala najprv 50% podiel od nemeckého akcionára Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, pričom Prvá slovenská investičná spoločnosť (PSIS) ostala naďalej akcionárom a v rokoch 2015 – 2019 odkúpila spolu s CEO spoločnosti Alexejom Fulmekom od Penty 10.5 % akcií. Zvyšok 39,5 % akcií predáva Penta teraz.

Šéf vydavateľstva Alexej Fulmek považuje aktuálnu zmenu akcionárskej štruktúry za dôležitú správu. „Za 28 rokov sme mali vo vydavateľstve viacero rôznych minoritných akcionárov, po čase sa nám však zakaždým s PSIS podarilo upraviť akcionársku štruktúru a to sme dosiahli aj teraz, po dlhých a náročných rokovaniach s Pentou,“ povedal Fulmek. „Som rád, že naším novým akcionárom sa stáva práve MDIF, pretože ich prácu sledujem už vyše dvadsať rokov. Hlavným cieľom MDIF bola vždy obrana nezávislosti a slobody nezávislých médií,“ zdôraznil Fulmek.

„Investovať do spoločnosti Petit Press je úžasná a vzrušujúca príležitosť. Je vyjadrením našej viery v silu jej novinových značiek a najmä v stabilitu denníka SME,“ povedal Harlan Mandel, generálny riaditeľ spoločnosti MDIF. „Veríme, že pozíciu spoločnosti Petit Press ako lídra v oblasti digitálnych správ na Slovensku je možné ďalej rozvíjať, pretože spoločnosť pokračuje v budovaní svojho podnikania založeného na hodnotách kvalitnej žurnalistiky. Tešíme sa na spoluprácu so všetkými súčasnými akcionármi vrátane väčšinového vlastníka PSIS, ktorý je od počiatku neúnavným podporovateľom redakčnej kvality vydavateľstva Petit Press. “

Odchádzajúci akcionár uviedol, že v posledných rokoch mala Penta odlišný názor na ďalšiu stratégiu a rozvoj ako vedenie vydavateľstva a majoritný akcionár. „Vzhľadom na to, že sme dostali atraktívnu ponuku, súhlasili sme s predajom nášho minoritného podielu. Naše pôsobenie v Petit Presse bolo pre nás cennou skúsenosťou, hlavne z pohľadu fungovania digitálneho predplatného, ktoré sme začali intenzívne rozvíjať predovšetkým v našom českom vydavateľstve Vltava Labe Media,“ povedal Marián Slivovič, Partner Penta Investments.

Vydavateľský dom Petit Press vydáva viac ako 35 regionálnych a celoslovenských titulov v slovenskom a anglickom jazyku a zamestnáva viac ako 500 ľudí. Do jeho portfólia patria denníky SME, Korzár, týždenníky TV Svet, The Slovak Spectator, sieť regionálnych týždenníkov MY, sieť bezplatných schránkových novín ECHO, mesačníky Index, Sme ženy, Historická revue, Lišiak, Doma v záhrade, Magazín zdravia, Kultúrny život, Magazín o knihách. Petit Press je taktiež prevádzkovateľom spravodajského servera www.sme.sk. Zároveň vlastní tlačiareň a pôsobí aj v oblasti distribúcie tlače.