Prezídium Policajného zboru reaguje na reportáž denníka SME o ceste za exsiskárom Kosíkom

 

Hlavný titulok článku „Dokázali sme, čo polícia nie. Išli sme do Mali za exsiskárom Kosíkom“, ale aj vyjadrovanie v ďalších častiach spravodajstva publikovaného v rovnaký deň umelo navodzuje atmosféru, že polícia nie je schopná sa stretnúť s pánom Kosíkom.

Toto absolútne nie je pravda, preto ďalej v statuse vysvetľujeme, aké sú právomoci polície.

Žiadna polícia žiadnej krajiny nemá právomoc svojvoľne operovať a pôsobiť mimo územia vlastnej krajiny. Alebo sa naozaj niekto domnieva, že by Kosíka mala vypočúvať polícia štátu Mali na základe nejakého dožiadania?

Mali je krajina, s ktorou nie sú medzinárodné dohody, čiže vydanie osoby na Slovensko nie je jednoduchá a rýchla záležitosť. Vykonávame všetky kroky, ktoré nám legislatíva dovoľuje v spolupráci s ostanými zložkami aj s partnerskými službami v zahraničí na to určenými, aby sme pána Kosíka dopravili na Slovensko a mohol vypovedať pred vyšetrovateľom.

Podľa platnej jurisdikcie nie je možné, aby vycestoval do Mali policajt a priviedol pána Kosíka.

To, že sa novinár stavia do úlohy policajta, ktorý našiel pána Kosíka, považujeme za vytváranie virtuálnej reality nezodpovedajúcej skutočnosti. Je naozaj jednoduché si kúpiť ako slobodná osoba letenku a ísť na miesto, ktoré si vie každý vygoogliť. Vydávací proces osoby z krajiny, s ktorou nie sú medzinárodné zmluvy je veľmi zložitý. Ak by pán Kosík ušiel napríklad do Maďarska, už dávno mohol byť naspäť v domovskej krajine.

O úspešnej práci Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce svedčí aj zatknutie Martina Biháriho v Českej republike, Róberta Lališa v Nemecku a množstvo ďalších prípadov.

Kosík je medzinárodne hľadaný zločinec najvyšším súdom odsúdený na mnohoročný trest odňatia slobody. Slovenská polícia Kosíka na Slovensko dopraví, tak ako to urobila v obdobných prípadoch už mnohokrát v minulosti a vypočuje spôsobom, akým jej to ukladá právny poriadok.

 

Oddelenie komunikácie a prevencie
Prezídium Policajného zboru